Setzena edició del Lactium

Els dies 20 i 21 d'abril torna el Lactium, la fira de formatges de referència de Catalunya que reunirà 40 formatgeries artesanes amb més de 200 formatges, per descobrir, tastar i comprar.

Els dies 20 i 21 d’abril, Vic acollirà la 16 edició de Lactium posant de manifest la seva vocació transversal, divulgadora i festiva al voltant del formatge artesà en un dels parcs més emblemàtics de la ciutat de Vic com és el Parc Jaume Balmes. La fira reunirà 40 formatgeries artesanes, amb una proposta comercial amb més de 200 formatges per tastar i comprar al tall i productes agroalimentaris artesans de qualitat i de proximitat. En paral·lel, també hi haurà propostes festives i divulgatives distribuïdes entre l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el Txis Arts i el Txis Bar que complementaran la festa del formatge.

Durant l’acte de presentació, Bet Piella, regidora de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic, ha explicat que “el protagonista serà el formatge artesà en un model Lactium molt especial i compromès amb la innovació alimentària, en la sostenibilitat i, sobretot, en fer del formatge català un element clau d’aquesta fira considerada com la cita de referència i el punt de trobada del món formatger artesà català”. També ha destacat el vincle que té la fira amb la ciutat de Vic per fer que “la visita a Lactium sigui completa visitant els comerços, els restaurants i les activitats culturals disponibles a la nostra ciutat”.

Per la seva banda, Isaac Gelabert, director de Lactium, ha explicat que Lactium és un model de fira especialitzat en el sector formatger que se celebra a Vic, una ciutat molt potent, i en un entorn on hi ha molta producció lletera i amb un teixit formatger molt productiu i dens. “Des dels inicis hem intentat donar veu a tots els actors de la cadena de valor del formatge que són claus pel sector i l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat és un clar exemple de la voluntat de ser pedagògics i divulgatius i transmetre el relat de cada formatgeria. Tot això ho fem en un espai festiu i inclusiu on la mitjana d’estada del visitant és d’entre 3 i 4 hores, i això significa que Lactium reuneix un conjunt de propostes atractives en un magnífic ambient”.

La 16a edició de Lactium celebrarà la 15a edició del Concurs Lactium: Formatges Artesans Catalans 2024 i revelarà el Premi Millor Formatge Artesà Català 2024, escollit d'entre totes les medalles d’or de cada categoria. També comptarà amb la 2a edició del Premi Millor Pastís de Formatge Català.

La cultura i els valors del formatge a l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat

L’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat serà l’epicentre de Lactium amb una proposta interactiva i dinamitzadora en la comercialització de formatges de la fira, on els assistents podran endinsar-se en el relat i les persones que formen part del formatge artesà. La informació de l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat es pot consultar a vicfires.cat i els tiquets per assistir a les activitats es podran comprar al Punt d’Informació de la fira. 

Des de Bonpreu i Esclat, Joan Sabartés, director d’operacions de l’empresa, recalca que “ja fa set anys que des de Bonpreu i Esclat col·laborem amb Lactium, l’altaveu perfecte per transmetre els valors de la cultura formatgera del país. Des de Bonpreu i Esclat seguim apostant pels productes artesans làctics i de quilòmetre zero. És per això que per a nosaltres és un plaer recolzar una fira que potencia i dona suport als productors d’arreu de Catalunya i els seus productes”. 

Espectacles familiars, música en directe i degustació de formatges 

El Txis Arts oferirà una proposta d’activitats transversal i per a tots els públics. Música en directe, espectacles familiars, presentacions de llibres i l’anunci del Millor Formatge Català Lactium 2024, el Millor Pastís de Formatge Català 2024, i l’entrega de premis del 15è Concurs Lactium 2024: formatges artesans catalans. Totes les activitats programades seran d’accés lliure i gratuït.

Per la seva banda, el Txis Bar és l’espai de degustació on el públic podrà tastar i descobrir els formatges presents a Lactium.

Concurs Lactium i Premi al Millor Formatge Català Lactium 2024

Lactium celebrarà la 15a edició del Concurs Lactium: Formatges Artesans Catalans 2024. El concurs de referència en l’àmbit català manté els mateixos objectius: augmentar la visibilitat dels formatges catalans i atorgar el valor adient a l’ofici ramader i formatger, destacant, en un concurs públic, el treball i la cura de l’entorn, la biodiversitat i el medi natural. El concurs reunirà a Vic a més de 60 professionals d’arreu del territori català i de l’estat espanyol per avaluar els formatges presentats en les 15 categories a concurs. S’escollirà també, el Millor Formatge Artesà Català Lactium 2024, que se seleccionarà d’entre els formatges amb medalla d’or en cadascuna de les 15 categories.

Premi Millor Pastís de Formatge Català

Lactium i l’Ajuntament de Vic convoquen la 2a edició del Premi Millor Pastís de Formatge Català amb la finalitat de reconèixer el Millor Pastís de Formatge elaborat a Catalunya per un establiment (pastisseria o restaurant) amb formatge català i artesà entre els seus ingredients. L’establiment guanyador obtindrà 1.000 euros i un diploma acreditatiu com a premi.

Les claus del comerç dels formatges artesans

Coincidint amb la celebració de la 16a edició de Lactium, el diumenge 21 d’abril, a la Casa Ricart de Vic, tindrà lloc una jornada amb vocació constructiva, inclusiva i transversal, amb l’objectiu de crear un espai de trobada i debat on tinguin veu totes les mirades que conté la cadena de valor del formatge artesà a Catalunya.

Aquesta jornada rep el suport de Prodeca que, un any més, continua al costat de Lactium, ja que considera que el sector formatger és estratègic pel país gràcies el seu impacte i implementació territorial, la cura i conservació del paisatge, la biodiversitat i també pel seu caràcter emprenedor i de relleu generacional. “Ens agrada donar suport a Lactium per la innovació i per la sostenibilitat que promou al sector formatger”, apunta Laura Martí, responsable de les actuacions de competitivitat local de Prodeca.