El Mercat del Ram de Vic llueix en tota la seva esplendor i incrementa el nombre de participants i l'assistència en totes les activitats

Els més de 140.000 visitants, majoritàriament locals i comarcals, han valorat amb nota la seva experiència a la fira.

Vic ha tornat a lluir de Mercat del Ram amb una edició reivindicativa que ha omplert la ciutat d’activitats dedicades al sector agroalimentari i ramader captant l’interès d’un elevat nombre de visitants. Des de divendres, quan va començar la fira, l’afluència de públic ha estat constant i, en molts moments, molt nombrosa, aprofitant la bona temperatura de la primavera i el bon ambient que s’ha respirat durant el cap de setmana. Tot i que l’edició d’enguany no ha comptat amb l’exposició de tractors, a causa de la complicada situació de la pagesia que ha provocat un descens en la venda de maquinària i tractors, la resta d’activitats del Mercat del Ram s’han desenvolupat correctament, excepte l’espectacle Night Glow i el quart vol del Trofeu Internacional de Globus del Mercat del Ram 2024 que s’han suspès a causa del vent.  

La inauguració oficial del mercat es va realitzar el matí de dissabte amb un recorregut institucional presidit per l’alcalde de Vic, Albert Castells, acompanyat per la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, a més de regidors i regidores del consistori i d’una extensa comitiva d’autoritats polítiques i socials de la ciutat, de la comarca i del país. Una vegada més, Castells va expressar la seva alegria per celebrar una nova edició del Mercat del Ram “amb tota la seva esplendor i, enguany, més que mai, al costat i donant suport al sector primari”. Seguint la mateixa dinàmica, la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, va apuntar que des del món local s’han d’acompanyar les iniciatives del nostre país i donar suport el sector primari. “Tenim un sector primari revoltat i amb raó. Necessitem que el país faci polítiques d’acompanyament real i els ajuntaments treballin, també, per capgirar la situació. És feina nostra, hem de treballar conjuntament i donar resposta”.

L’edició 2024 del Mercat del Ram també ha comptat amb el 41è Trofeu Internacional de Globus Aerostàtics del Mercat del Ram, l’exhibició d’automòbils i maquinària i vehicles industrials, la cercavila dels Gegants i el Bestiari de Vic, el Trofeu Mercat del Ram de Bitlles Catalanes, la cantada de Caramelles, l’Aplec del Mercat del Ram, el Mercat de Palmes i Palmons, La Falca, la fira d’autoedició de La Clota i la Processó dels Armats, que es va celebrar diumenge a les 9 del vespre. 

Pintura, gegants i castellers, protagonistes d’aquesta edició  

Una altra de les tradicions del Mercat del Ram és el concurs de Pintura Ràpida, que enguany ha arribat a la 57a edició, amb 49 participants. El primer premi, dotat amb 800 €, ha estat per a l’obra de l’artista Josep Millàs; el segon premi, amb una recompensa de 400 €, ha estat per a l’obra de l’artista Cèlia Sánchez; i el tercer premi, guardonat amb 200 €, ha estat per a l’obra de l’artista Julio García. El jurat ha optat per atorgar un accèssit a Sebastià Mauri.  

En Categoria A, fins a 12 anys, el primer premi, un lot de material per pintar valorat en 60 €, gentilesa de la botiga Vicenç Piera, ha estat per a l’obra de l’artista Elna Solà, i el segon premi, un lot de material per pintar valorat en 40 €, per a l’obra de l’artista Martina Bassas.  

En Categoria B, de 13 a 17 anys, el primer premi, un lot de material per pintar valorat en 60 €, ha estat per a l’obra de l’artista Joan Rodríguez, i el segon premi, un lot de material per pintar valorat en 40 €, per l’obra de l’artista Elisabeth Armenteros.  

Música, gastronomia i cultura, amb una gran participació  

L’espai Terra i Cuina, amb la  mostra de cerveses artesanes (CCCV), espectacles infantils, música i la mostra de serveis i turisme de la Costa Brava i Osona Turisme, ha tingut una molt bona acceptació. Milers de persones s’hi han apropat per seguir les activitats i gaudir de les parades de productes agroalimentaris amb qualificació d’artesania o amb segell de Venda de Proximitat de la Generalitat de Catalunya. Els tallers de la mà del Patronat de Turisme de la Costa Brava i d’Osona Turisme, amb activitats dirigides especialment a la mainada, han tingut un gran èxit de participació.  

La Casa de Pagès, l’espai familiar amb una gran afluència de públic 

La Casa de Pagès ha tornat a ser un dels centres d’interès del mercat amb una assistència de gairebé 17.000 persones. Els visitants han passejat per les estances (l’hort i el camp, el bosc, el graner, l’era, el rebost, la cuina, la cabanya, l’estable i el safareig - espai fòrum), que han format un aparador pedagògic amb una variada oferta d’activitats relacionades amb la gestió de l’aigua, tema de gran abast i urgència, i la vida al camp. Els nens i les nenes han pogut fer tallers de cistelleria, d’aprofitament de la llana, d’elaboració de mató, d’art i etnobotànica, de galetes i pa amb blats tradicionals, entre altres. També han pogut visitar l’exposició de bestiar, ubicada al mateix recinte, i gaudir de xerrades divulgatives relacionades amb la ramaderia, l’agricultura i la pagesia, participar a un mural participatiu i als contacontes.  

El dijous i el divendres previs a la fira, nens i nenes de 8 i 10 anys de cinc escoles de Vic van visitar i participar en alguns dels tallers que ofereix La Casa de Pagès. Molts infants també han participat en el concurs de dibuix, amb el tema La Casa de Pagès. Guiu Ginebra, de l’escola Joaquim Salarich, Maodo Mgallo, de l’escola Guillem de Montrodon, i Dan Garcia de FEDAC Pare Coll, han estat els guanyadors.  

La ramaderia, la gran protagonista 

El Recinte Firal El Sucre ha estat l’epicentre de la ramaderia amb concursos ramaders, exhibicions, l’exposició de bestiar i altres activitats relacionades. Aquest any, una de les activitats destacades ha estat la celebració de la 40 edició del concurs de Canals Porcines que ha premiat la qualitat de la carn i de la canal. El palmarès d’aquest concurs ha estat: 

 • Guanyador Qualitat de Carn: Granja Martí Mir de Tona 
 • Guanyador Qualitat de Canal: Granja Morell d’Agramunt 

L’alcalde de Vic, Albert Castells, i la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, van presidir, dissabte, l’entrega de premis d’aquest concurs. Budó va destacar la importància de celebrar aquest concurs, que serveix per posar en valor la qualitat i la feina del sector porcí català. “Concursos com aquest ens han de fer sentir orgullosos de la feina, de la producció i de la qualitat que fem a casa nostra”. També va fer un agraïment a totes les empreses i granges que han participat al concurs per creure en el producte i la feina. Des de la comissió de Canals Porcines, Albert Noguera, va agrair a tothom qui fa possible el concurs i fan que segueixi un any més endavant. “Hem de seguir i engegar una nova dècada de canals porcines innovant, fent les coses diferents i aportant el millor del sector porcí. És un concurs de canals, però també un concurs que representa el sector porcí a la ciutat de Vic i al Mercat del Ram”. 

Enguany també s’ha celebrat el 24è Concurs Català de Vaca de Raça Frisona de Catalunya, amb periodicitat biennal a Vic, en seccions de Vaques i Vedelles i Braves i amb la participació d’una norantena d’animals. Els resultats són:  

 • Gran Campiona de Catalunya (Vaques): Cal Marquet.  
 • Subcampiona de Catalunya (Vaques): Cal Marquet.  
 • Millor ramat de vaques de Catalunya: Cal Marquet.  
 • Segon ramat de vaques de Catalunya: El Campgran.  
 • Gran Campiona de Catalunya (Vedelles i Braves): El Campgran. 
 • Subcampiona i campiona Reserva (Vedelles i Braves): Cal Marquet.  
 • Menció d’honor (Vedelles i Braves): Cal Marquet.  
 • Millor ramat de vedelles de Catalunya: El Campgran 
 • Segon ramat de vedelles de Catalunya: Cal Marquet.  

El sector oví també ha estat protagonista: ha disposat d’un espai exclusiu a l’exterior del recinte i ha celebrat el 3r Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa, adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Ovella de Raça Ripollesa (ANCRI), que ha comptat amb una trentena de participants procedents, principalment, de les comarques de Girona i Barcelona. Els guanyadors han estat: 

 • Categoria “Millor lot d’ovelles”: primer premi, Sisco Subirats (Horta de Sant Joan); segon premi, Xais i cabrits canyelles (Canovelles). 
 • Categoria “Millor lot de xaies”: primer premi, Mas Niubó (Manlleu); segon premi, Jordi Masip (Reus) 
 • Categoria “Millor marrà”: primer premi, Bardissa (Santa Maria d’Oló); segon premi, Cal Tiu (Les Preses). 

El primer dia de mercat es va celebrar la tercera edició de la Talaia Pagesa, a l’Institut del Teatre, amb la primera edició de Rural(ment), que vol esdevenir una espai per a la pagesia que impulsi el seu optimisme a partir de la música com a eina connectora que obri les emocions. La pagesia hi va participar fent una valoració positiva d’aquesta innovadora experiència.  
 

Impacte del Mercat del Ram en el turisme

Les dades recollides des de l'Oficina de Turisme de la ciutat revelen una percepció molt positiva del Mercat del Ram per al sector turístic. L'edició d'enguany va comptar amb 140.623 visitants a dues hores de tancar. La procedència va ser, majoritàriament, local amb un 30% i comarcal 27%, seguit del 25% dels visitants de la província de Barcelona. Un 20% s'estrenaven en el Mercat del Ram, mentre que l'altre 80% ja hi havia assistit prèviament. Les famílies amb una mitjana de 4,3 membres van ser els visitants més comuns amb un 45%, mentre que la visita en parella va ser del 37%. En general, el Mercat del Ram va ser valorat amb un 8,79 pels enquestats, i un 95% van assegurar que hi tornarien. 

També, cal destacar el nombre total de persones que van ser ateses, concretament 372. D'aquest nombre, 308 provenien del turisme nacional, amb Catalunya encapçalant la llista amb 290 persones, seguida pel País Basc amb 11, Madrid amb 4 i Andalusia amb 3. Pel que fa al turisme estranger, es van registrar 64 persones, sent Alemanya el país amb major representació amb 44 visitants, seguit per Bèlgica, amb 5, i França, Itàlia, Austràlia, Andorra i els Països Baixos amb entre 2 i 4 visitants cadascun. A més, cal destacar que l’àrea d'autocaravanes municipal va estar ocupada al 100% durant aquests dies de fira.

El cap de setmana també va estar marcat per la inauguració de l'església de la Pietat després de la finalització de les obres de la 2a fase del projecte de l’illa de la Pietat. Aquest esdeveniment va incloure dos actes principals: un concert de la Coral Sant Jordi, integrat en el marc del XX Festival de Música Religiosa de Vic, i una jornada de portes obertes a l’espai durant el diumenge. Al voltant de 1.500 persones van participar en aquestes activitats per conèixer més de prop aquest nou espai emblemàtic.