1a Ruta del Baxallà d'Osona

Tres bacallaneries i nou restaurants a la 1a Ruta del Bacallà d’Osona per difondre la cuina d’aquest producte

Osona tindrà, fins setmana santa, una Ruta del Bacallà pròpia. No té res a veure amb la vida nocturna i festiva, sinó amb un dels plats tradicionals de la comarca: El bacallà salat. Dues  bacallaneries de la ciutat, juntament amb restaurants i entitats de tota la comarca, proposen una ruta de llocs on degustar plats d’aquest peix conservat que tant s’ha consumit al llarg de la història. Tots fets de manera diferent i amb una proposta gastronòmica ferma i atractiva.

Aquesta ruta s’emmarca dins de les setmanes de Quaresma, on històricament la religió prohibia menjar carn i per això el peix, en el cas d’osona conservat en sal, prenia especial rellevància en l’alimentació.

La intenció és poder fer moltes edicions d’aquesta ruta per posar en valor un dels aliments més històrics  i particulars de la nostra terra

Tres bacallaneries i nou restaurants de la comarca s’han sumat, des d’ara mateix i fins al 12 d’abril, a la primera edició de la Ruta del Bacallà d’Osona, una proposta que neix amb la voluntat de divulgar i prestigiar la cultura i la cuina del bacallà salat. Durant les preceptives set setmanes, en aquests 12 establiments es podrà adquirir o degustar aquest producte des de les múltiples formes en què se’l pot elaborar o presentar, ja sigui fresc, congelat, dessalat o remullat.

La iniciativa s’ha gestat des de la Bacallaneria Creus, un establiment vigatà amb més de 50 anys d’història i tres generacions de bacallaners darrere. 

Per ajudar a difondre la campanya, la ruta compta amb el seu primer padrí. L’escollit és el manlleuenc Gerard Farrés, pilot d’enduro i ral·lis i un consumat dakarià, que aquest dimecres va canviar la granota de pilot pel davantal de cuina, i va ajudar Gerard Creus a preparar una gilda de bacallà.

Els 12 protagonistes
Bacallaneria i Pesca Salada Creus i Pesca Salada Montserrat serviran el producte fresc o cuinat. I els restaurants La Taverna d’en Sidoro, Tombouctou, Idoni, El Xic, El Jardinet, Boira, Mas Albareda, El Tinell i Ca la Manyana tindran com a mínim un plat elaborat amb bacallà durant aquestes set setmanes.