El Rebost Solidari de Vic es renova perquè les persones usuàries puguin escollir-ne els productes

Un sistema de punts determinarà la quantitat màxima d’aliments que es poden recollir per dignificar les persones que utilitzen aquest sistema d’entrega de productes alimentaris

Vic reformula el Rebost Solidari, que ofereix un lot bàsic d’aliments per a totes aquelles persones que compleixen amb uns barems econòmics predeterminats, amb l’objectiu de donar protagonisme a la persona usuària i permetent que sigui l’usuari qui esculli el producte desitjat segons les seves necessitats.

 
Per fer-ho s’establirà un sistema de punts que determinarà la quantitat màxima d’aliments que correspon a cada nucli familiar, fomentant-ne l’autonomia, tal com exposa la regidora de Benestar i Família, Núria Homs.
 
El servei d’entrega d’aliments, una iniciativa de l’Ajuntament de Vic, Creu Roja Osona i Càritas Arxiprestal,

facilitarà el triatge dels aliments ubicant-los en prestatgeries de fàcil accés i donarà més valor o menys a un producte en funció de les existències disponibles, sense deixar de garantir l’estoc mínim de productes considerats bàsics.

Serà a partir del mes d’abril quan es posi en marxa el nou funcionament del Rebost que, segons Homs, fa un pas més i es reformula per acompanyar les persones amb dificultats tenint en compte les seves particularitats. Així, el nou sistema d’entregues del Rebost Solidari se centrarà en la persona, en una distribució d’aliments més digne i en poder oferir una major autonomia alimentària.
 
Per la seva banda, la coordinadora de Creu Roja Osona, Mar Espadaler, ha posat en valor el fet que les persones usuàries del sistema d’entrega d’aliments podran triar els productes que s’emporten mitjançant un sistema de punts.
 
En la mateixa línia, el president de Càritas Arxiprestal de Vic, Jeroni Vinyet, ha remarcat la dignificació més gran per les persones que suposa aquest nou model. Vinyet aprofita per fer una crida al voluntariat i millorar l’atenció en el servei.
 
Al mateix temps, s’ha aprofitat per anunciar que es vetllarà per la formació continuada del voluntariat i es portaran a terme cursos i tallers de cuina saludable, equilibrada i nutritiva, entre d’altres, complint amb les fites recollies als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): Fam 0, salut i benestar i producció i consum responsable.
 
 

Més autonomia alimentària

La persona podrà escollir els aliments que més s’adeqüen a les seves necessitats evitant el malbaratament; es dignifica la recollida d’aliments donant la llibertat i la responsabilitat a la persona de triar els productes que més li convenen; s’ofereix un acompanyament a la persona amb el suport d’un voluntari que l’orienta, l’acull, l’escolta i l’acompanya en funció de les seves necessitats, assumint així un rol més educatiu; el repartiment serà més ajustat i equilibrat ja que respondrà a les necessitats reals tenint en compte el nombre de membres i la situació econòmica; i se suprimiran les cues d’accés al recurs ampliant les hores de dispensació i reduint el nombre d’entregues.

Mentre durin les obres d’adequació del model del Rebost Solidari, que es posarà en marxa el mes d’abril, s’ha activat un sistema alternatiu per ajudar a aquelles famílies que estan en una situació més precària.
 
Trobareu més informació en aquest vídeo
.