OSONA LAB CITY conclou amb gran satisfacció i nous reptes per al futur

El projecte ha impactat de forma directa un total de 2.086 persones i s’han dut a terme 186 accions

Aquest matí ha tingut lloc l’acte de cloenda d’Osona Lab City, projecte que va endegar el maig de 2021 -i finalitza el 31 de desembre d’enguany- i que tenia com a gran objectiu impulsar la digitalització de ciutadania i empresa, generant noves oportunitats i models de negoci a través de l’empoderament tecnològic.


L’Ajuntament de Vic ha estat l’encarregat de coordinar aquest projecte del qual també n’han format part l’Ajuntament de Manlleu, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Calldetenes, que ha fet de municipi pilot i ha servit per analitzar el futur desplegament a la resta de la comarca.
El pressupost global ha estat de 2.121.437,66€. L’Ajuntament de Vic ha invertit 212.141,52 € en concepte de coordinació del PECT (Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial) i 822.195,28 € en el Vic City Lab; la Universitat de Vic -Universitat Central de Catalunya, 363.432,60 €; Creacció 351.145,36 €; i l’Ajuntament de Manlleu 372.522,90 €. D’aquest total, 1.060.718,33€ han estat finançats per la Generalitat de Catalunya.


Pel que fa als diferents espais d’actuació, en el cas de la UVIC-UCC ha estat el Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD), que té com a objectiu reduir les desigualtats i fomentar la capacitació digital de la població; en el de Creacció, el Districte KIV ubicat al VIT, que és un espai d’allotjament de projectes del sector dels serveis intensius en coneixement orientats al teixit industrial de la comarca; en el de l’Ajuntament de Manlleu, el TechHub Manlleu, hub tecnològic de col·laboració públicoprivada, i el LabManlleu espai de coworking; i en el de l’Ajuntament de Vic, el Media Lab de la Biblioteca Pilarín Bayés, dedicat als àmbits de la música, l’àudiovisual o el disseny; l’Altell Maker, espai de fabricació digital del Centre Cívic Can Pau Raba; i l’ETC, Espai de Teatre i Cinema, que ha donat suport a projectes que incorporen eines digitals.


Albert Castells, Alcalde de Vic, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a les autoritats i a la resta d’ assistents. A continuació, l’equip tècnic de cadascun dels diferents espais, - Maria Carme Noguer, de Manlleu; Pep Campàs, de Creacció; Mar Beneyto, del LISD; i Christian Penedès i Martí Ferrer, del Vic City Lab, han presentat els resultats.


Tots ells han coincidit en que Osona Lab City ha possibilitat l’impuls d’un ecosistema capaç d’afavorir la formació, la nova creació i la divulgació en el sector de la innovació social i digital. També han destacat que a través dels projectes pilots endegats s’han començat a definir noves maneres de treballar, basades en el co-disseny i co-execució d’accions, tant amb els socis del PECT com amb d’altres agents de la ciutat i que han permès treballar les connexions més enllà de les ciutats, connectant la comarca entorn a projectes estratègics de territori. Per a tots ells també és cabdal que s’hagi aconseguit arribar a un públic ampli i divers, amb necessitats, reptes i inquietuds molt diferents i estan d’acord en afirmar que aquest projecte assenta les bases perquè la innovació social digital continuï essent un dels pilars per donar resposta als reptes de la transformació digital a les ciutats i a la comarca.


Així mateix han fet també referència al futur, i a la importància que té seguir treballant en les accions comunitàries engegades, continuar la vinculació amb totes les entitats i institucions que han format part del projecte i ampliar els vincles amb altres col·lectius i serveis de la ciutat, per tal de no perdre el gran capital generat i esdevenir una comarca 4.0.

Cal destacar que hi ha hagut un total de 16 persones implicades de forma directa, 8 d’elles de nova contractació i que un total de 2.086 persones han estat impactades directament en el marc del projecte.
I pel que fa a les accions realitzades, l’Ajuntament de Vic n’ha fet 79 (49 d’elles de sensibilització); Creacció, 36; l’Ajuntament de Manlleu, 65; la Univesitat de Vic-UCC, 10. Un total doncs de 186. Aquestes dades van ser actualitzades a data 4 de desembre, faltant encara les que estan en curs o execució.


A continuació han intervingut els diferents representants institucionals. L’Alcalde de l’Ajuntament de Calldetenes, Miquel Riera, ha remarcat que els joves del poble s’han pogut beneficiar del projecte i ha destacat les noves oportunitats laborals que per a ells ha suposat; per la seva banda, l’Alcalde de Manlleu, Arnau Rovira, s’ha mostrat molt content de la participació del municipi i ha subratllat que l’impuls de la digitalització ha de permetre ser més eficients i eficaços i que la sostenibilitat només s’aconsegueix avançant en aquesta digitalització; el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya UVic-UCC, Josep Eladi Baños també ha mostrat la seva satisfacció i ha agraït la feina de l’equip de la UVic així com la de la resta de socis. I Albert Castells, alcalde de Vic, ha tancat l’acte destacant l’èxit del projecte, afirmant que des de les administracions i institucions vetllaran per la continuïtat de l’Osona Lab City, i ha agraït el treball conjunt de totes les parts implicades.