Vic prepara un “Nadal amb propòsits” amb un centenar d'activitats repartides per tota la ciutat

La nit més màgica de l’any arribarà a la seva 80a edició a la ciutat de Vic, amb el nou tram "Espai Calma", amb menys estímuls sensorials i auditius i adaptat per a les persones amb diferents necessitats.

Aquest divendres, 1 de desembre, pels volts de dos quarts de 6 de la tarda s’encendrà l’enllumenat de Nadal a la ciutat de Vic. Serà el tret de sortida de la campanya “Nadal amb propòsits”. Enguany, un total d’11 àrees de l’Ajuntament de Vic i més d’una quarantena d’entitats de la ciutat s’han unit per oferir un programa que creix i s’escampa per tots els barris de Vic amb un centenar d’activitats nadalenques per distreure, aprendre i gaudir famílies, joves i infants. “És un programa pensat per als vigatans i les vigatanes, però també per a la població que visita la nostra ciutat. Volem que tothom pugui gaudir del Nadal a Vic, que hi hagi ambient i que el comerç se’n pugui beneficiar”, explica Bet Piella, regidora de Comerç. 

Es tracta d'una programació que compta amb la implicació del teixit associatiu de la ciutat, amb més de 40 entitats sense ànim de lucre de Vic que han proposat o coorganitzat activitats en el marc d'aquesta proposta. Una programació en què els barris prenen protagonisme amb una descentralització d'activitats en diversos barris de la ciutat per arribar més i millor a la ciutadania. Alhora, un any més, associacions de veïns i veïnes de la ciutat organitzen múltiples activitats i patges als respectius barris, fent arribar la màgia del Nadal arreu. 

Algunes de les activitats organitzades són els tradicionals Pastorets, tallers de treballs manuals, titelles, la Fira de Brocanters, concerts, la Fira d’Artesans de Nadal, cantada de nadales, la foguera de Nadal o la segona edició del Ressò, el mercat social de reutilització, que canvia d’ubicació i es trasllada a l’Orfeó Vigatà. La resta d’activitats programades es poden consultar a nadal.vic.cat. 

El Saló de la Infància s’amplia i es distribueix per tota la ciutat 

Els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre, el recinte firal es convertirà en el Parc esportiu de Nadal i s’hi ubicaran les activitats esportives que, durant el matí, aniran adreçades a joves de 12 a 16 anys, i a les tardes, a infants i joves de 3 a 12 anys. En aquest mateix espai també hi haurà l’espai de joc i moviment lliure pensat especialment per a la franja d’edat de 0 a 3 anys, en horari de tarda. La resta d’activitats es repartiran entre els diversos equipaments de la ciutat. 

L’Home dels Nassos arriba a Vic 

Per primera vegada, l’Home dels Nassos arribarà a Vic l’últim dia de l’any, a partir de dos quarts de 12 del migdia, i es dirigirà a la plaça Major de Vic on, amb la col·laboració de la mainada, s'intentarà trobar-lo. Si es troba, s’iniciarà una cercavila pel centre històric amb la col·laboració de la Colla Gegantera i Grallera del Carrer de la Riera. 

La Fireta de la Pilarín 

La Pilarín tindrà la seva pròpia fireta de Nadal a Vic els dies 15, 16 i 17 de desembre al Centre Cívic Joan Triadú de Vic. Serà un espai de trobada amb la ninotaire i amb el seu univers a través d’activitats temàtiques i paradetes on s’hi podran trobar i adquirir nombrosos dels articles que ha il·lustrat al llarg de tants anys: llibres, prints, objectes variats, originals… L’espai comptarà amb un escenari on, durant els tres dies de fira, hi haurà Pastorets, Cantades de Nadal, Contacontes, Ballades de Gegants i Castellers, sortejos de dibuixos; també s’organitzarà un espai de jocs, un altre amb tauletes per dibuixar Nadales, food trucks i xocolata desfeta. A més, un gran photocall permetrà fer-se fotos amb la creadora.

Cavalcada de Reis 

La nit més màgica de l’any arribarà a la seva 80a edició a la ciutat de Vic. La Cavalcada dels Reis d'Orient arribarà a la ciutat a les 6 de la tarda pel Passeig de la Generalitat i seguirà el recorregut tradicional, però amb una novetat. Enguany s’introdueix un tram inclusiu, l’espai Calma, amb menys estímuls sensorials i auditius i adaptat per a les persones amb diferents necessitats. El tram inclusiu serà el carrer  el carrer Molí d'en Saborit. Tal com explica la regidora de Serveis, Ester Coma, “l’espai Calma s’ha treballat al màxim per adaptar-nos a les seves necessitats i, en aquest tram, pel que fa al soroll, es pararà la música en directe i es reduirà la música que porten les carrosses”. 

El recorregut de la Cavalcada serà el següent: 

Passeig de la Generalitat, Parc de Jaume Balmes, Carrer d’Anselm Clavé, Carrer de la Soledat, carrer de l’Hospital d’en Cloquer, carrer Molí d’en Saborit (tram inclusiu - espai calma), carrer de Francesc M. Masferrer, carrer del Bisbe Torras i Bages, Plaça de Santa Teresa, Rambla del Passeig, Plaça de Santa Clara, Rambla del Carme, Rambla Davallades, Rambla de l'Hospital, Carrer del Doctor Junyent, Carrer Mossèn Josep Gudiol, Carrer Jacint Verdaguer i Plaça Major.

A dos quarts de nou la Cavalcada entrarà a la Plaça Major i, tot seguit, Ses Majestats rebran la benvinguda de l’Alcalde de Vic i el Rei Melcior pronunciarà unes paraules adreçades a la ciutadania. 

Els dies previs, els infants de la ciutat podran portar la carta als patges i patgesses reials repartits als diferents barris de la ciutat. La comitiva d’arribada dels Patges i Patgesses estarà encapçalada pel “Fanalet de la Ciutat”, que arribarà el dissabte 30 de desembre, a les 17.45 h pel carrer Manlleu. A les 18 h es penjarà el Fanalet de la ciutat al costat de l’Ajuntament de Vic, al carrer Ciutat. Els horaris i les ubicacions dels patges i patgesses es poden consultar a nadal.vic.cat. 

Aquest any, la comitiva de Ses Majestats Els Reis d’Orient estrenen vestuari, confeccionat pel Cosidor Pas a Pas, de l’Associació Casal Claret, que té l’objectiu de formar i capacitar a un grup de dones en l’àmbit de la costura per caminar cap a noves possibilitats de futur. “És un encàrrec que ens ha portat sis mesos de feina i que ha permès mantenir i incrementar els llocs de treball de les dones, a més de treballar altres valors importants, com el treball en equip”, ha apuntat Sara Tauste, de l’Associació Casal Claret. 

Consulta tota la programació aquí.