Es presenta la 41a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya

La 41a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló se celebrarà del 17 al 26 de novembre i tindrà com a gran protagonista l’escaladora catalana Sílvia Vidal, que rebrà el premi Flor de Neu d’Honor, en un acte on relatarà la seva última aventura, Sincronia Màgica. En paraules de Joan Salarich, director del Festival, els motius del guardó són clars: “Pel seu alpinisme sense suport de cap mena, sense artificis. Per demostrar que el significat de la paraula ‘aventura’ encara pot ser sincer i, sobretot, que encara és possible”.

El Festival recupera aquest guardó que històricament ha premiat grans noms de l’alpinisme a nivell mundial en una edició que es manté entre les més participatives en nombre de pel·lícules inscrites a la secció competitiva: 136 muntatges de 23 països diferents. Després d’una acurada preselecció, durant deu dies es podran veure a la gran pantalla del Teatre Cirvianum i del cinema El Casal un total de 45 produccions que optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or del Festival, coorganitzat de nou amb la col·laboració de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA.

França és el país que concentra més nombre de films a competició, seguit d’Espanya, Estats Units i el Canadà. També es projectaran documentals d’Eslovàquia o Iran, entre altres. Segons Joan Salarich, “la preselecció d’aquesta edició ha sigut de les més exigents dels últims anys. El nivell és molt elevat tant en les pel·lícules esportives com en les de caire social o mediambiental”.

D’altra banda, el Festival fa una aposta renovada per donar el tret de sortida a la 41a edició del certamen amb un nou espectacle inaugural. ‘Groenlàndia: la Terra Verda’ és el títol del nou format que proposarà un viatge a la cultura i a les tradicions de l’illa més gran del planeta a través del cinema, l’humor, la música, les il·lustracions i la poesia.

Entre els realitzadors que opten a endur-se el màxim guardó destaquen directors multipremiats a Torelló com ara el suís Fulvio Mariani, amb ‘Il Ragno della Patagonia’, o l’eslovac Pavol Barabas, amb ‘Grand Canyon’. També repeteixen alguns habituals al Festival com ara l’austríac Michael Schlamberger, amb ‘The Raven’s Tale’; el francès Christophe Raylat, amb ‘Trilogies’, o el nordamericà Rafael Pease, amb ‘Tupungato-Empatía en la muerte’.

Activitats paral·leles

El Festival fa una aposta per reforçar el programa d’activitats paral·leles durant els dies de projeccions i l’epicentre d’aquest fest-off serà el Camp Base. La carpa de gairebé 400 metres quadrats s’instal·larà de nou a la plaça Nova i la principal novetat d’aquesta edició és que, a banda de foodtrucks per menjar i beure abans de cada sessió, s’hi oferiran activitats cada tarda. Entre l’oferta d’activitats, també hi haurà xerrades i exposicions.

El Torelló Mountain Wines s’ha consolidat com la principal proposta paral·lela de l’esdeveniment. El 18 de novembre, a Torelló coincidiran una vintena de cellers o projectes vinícoles que són únics per la manera d’elaborar el vi; ja sigui per l’altitud de les vinyes o l’orografia dels cultius que els obliga a fer una producció gairebé artesanal. La mostra comptarà amb més de 20 cellers de Catalunya, però també d’altres indrets de l’estat. També es faran dos tastos guiats al teatre Cirvianum a càrrec de David Seijas (sommelier de El Bulli) i la historiadora i sommilier Romina Ribera (Glops d’història), acompanyats per la música en directe de Sergi Estella.