La línia R3 de Rodalies interromprà el servei entre Mollet i el Figaró fins al gener

Les obres i talls a la línia de Rodalies centra el Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona (CDATB) del 10 d’octubre

El tall començarà el 12 d’octubre i s’habilitaran línies d’autobús per cobrir el tram ferroviari

El tall d'un tram de la línia R3 de Rodalies, a causa de l'inici de les obres de millora, va ser el tema central del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona (CDATB), celebrat el dimarts 10 d'octubre. El delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, va presidir la reunió amb els representants dels serveis territorials de la demarcació.

Aquest va ser el primer Consell de Mònica Botta com a nova gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Sud.

Obres a la línia R3 entre Parets del Vallès i La Garriga

Entre el 12 d'octubre i la segona quinzena de gener del 2024, Adif executarà les obres de desdoblament i millora de les estacions de la línia R3 entre Parets del Vallès i La Garriga (Vallès Oriental). Aquesta actuació comportarà la interrupció de la circulació ferroviària entre les estacions de Mollet del Vallès i el Figaró.

El director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Territori, Emili Mató, va explicar els detalls de les actuacions en aquest tram de 18 quilòmetres. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana preveu que les obres s'allarguin fins a finals de 2025, però el tall el servei finalitzarà el gener de 2024.

Mató va assenyalar que les actuacions de millora inclouen canvis com el desdoblament de la via, l'ampliació de les andanes, el tancament de tota la línia i les estacions per evitar que es creui la via i la construcció d'una nova estació a Parets del Vallès.

Durant el temps que durin les obres, s'han habilitat serveis d'autobús alternatius. Un dels transports alternatius per carretera cobrirà el servei de trens existent fent les parades que faria la línia entre Mollet del Vallès i Centelles. A partir del novembre, el tram cobert anirà de Parets del Vallès fins a Centelles. També s'habilitarà un servei complementari per carretera que enllaçarà de forma directa els següents trams: Mollet del Vallès/Parets del Vallès-Centelles, La Garriga-La Sagrera (Barcelona) i Centelles-La Sagrera (Barcelona).

La Generalitat reforçarà amb cinc autobusos el servei de la línia exprés.cat e12 que enllaça Vic i Barcelona quan comencin els talls a l'R3 de Rodalies per les obres de desdoblament. Els vehicles només s'activaran en cas que la demanda ho requereixi. Estaran situats a l'estació de Vic de 6 h a 10 h i a Barcelona de 15 h a 17 h i de 18 h a 23 h a Barcelona. Funcionaran durant els tres mesos que es preveu que durin les obres.

Consulta aquí tots els horaris dels serveis alternatius.

Reunió del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona, el 10 d'octubre de 2023
Reunió del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona, el 10 d'octubre de 2023.

 

Balanç de les proves d'alertes a mòbils

Durant el Consell de Direcció, el director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d'Interior, Manel Sorribas, va fer balanç de la prova d'alertes a telèfons mòbils feta per Protecció Civil a la demarcació de Barcelona, el passat 14 de setembre. "La prova a Barcelona va ser tot un èxit perquè no va haver-hi incidències tècniques", va dir Sorribas, qui va recordar que, segons les enquestes realitzades el mateix dia, el simulacre va arribar al 85% dels mòbils de la zona. "Amb les eines que teníem fins ara s'arribava al 60% de la població", va destacar.

Projectes de la demarcació

El delegat Joan Borràs va informar el Consell de les novetats de l'activitat de la Delegació i dels projectes de la demarcació en qüestions com les accions de promoció del català i les noves unitats Barnahus, que es posaran en marxa pròximament a diferents punts de l'àrea de Barcelona per a l'atenció als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. També es va tractar l'avançament del projecte per gestionar el barraquisme i l'inici d'una ronda de reunions que el delegat mantindrà amb representants dels sindicats.

Des dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, el seu director, Andreu Felip, va explicar que alguns municipis de les comarques de l'àrea de Barcelona han demanat la subvenció per a la programació d'espectacles d'arts en viu de caràcter professional en municipis de fins a 1.000 habitants. Des de Serveis Territorials es farà acompanyament a aquests municipis per facilitar la programació dels espectacles.

Per una altra banda, el director dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Pena, va donar més detalls sobre la convocatòria de l'Assemblea Ciutadana pel Clima per buscar solucions al repte climàtic. Estarà formada per 100 ciutadans i ciutadanes escollits per sorteig i tindran l'encàrrec d'analitzar, deliberar i elaborar propostes en l'àmbit climàtic. Concretament, debatran sobre dos reptes específics: les energies renovables i el model agroalimentari.