Osona i el Lluçanès continuen en estat d'excepcionalitat per sequera

La sequera a Catalunya torna a pujar de nivell i per primera vegada l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’estat d’emergència en 24 municipis catalans de les conques internes

Es manté l’estat d’excepcionalitat en municipis d’Osona i el Lluçanès declarat el passat mes de maig. Per tant, les restriccions d’ús i les dotacions establertes fins ara segueixen vigents.

Les pluges caigudes fins ara no han servit per frenar la manca d’aigua. De fet, el govern de la Generalitat preveia entrar en fase d’emergència al setembre, si continuava sense ploure, i l’escenari s’ha avançat amb l’anunci de l’ACA.

 

Quines són les restriccions d’aigua actuals per sequera a Osona i el Lluçanès? 

Les dues comarques es troben en alerta per sequera en fase d’excepcionalitat. Aquesta fase implica restriccions i limitacions en el consum d’aigua:  

  • Limitar l’aigua a 230 litres per habitant i dia.
  • Reduir la dotació de reg agrícola en un 40% o optar per aigües regenerades.
  • Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota a gota o en regadora)
  • Quedarà prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • No es podran netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
  • Només es pot omplir parcialment les piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al banys d’infants.

Consulteu el póster amb les restriccions per excepcionalitat de sequera.

 

Recursos i material sobre la sequera 

  • Recupereu els consells de la campanya Retalla l’aigua promoguda pel Consell Comarcal d’Osona en aquest enllaç.