El Consell Comarcal tindrà una única vicepresidència i quatre grans àrees de Promoció territorial, Serveis als municipis, Medi ambient, i Serveis a les persones

Marçal Ortuño Jolis serà el vicepresident de l’ens fins a l’equador de mandat, quan passarà a assumir la presidència. Serà llavors quan el president Gerard Sancho Vilalta passi a fer-se càrrec de la vicepresidència

El ple del Consell Comarcal d’Osona ha aprovat aquest dimecres a la tarda l’organigrama polític de l’ens, que encapçala Gerard Sancho Vilalta (Junts) després de ser escollit president per un ampli consens el passat 14 de juliol. El ple extraordinari ha servit per ratificar Marçal Ortuño Jolis (ERC) com a únic vicepresident de l’ens.

Cal recordar que tant la presidència de Sancho Vilalta i la vicepresidència d’Ortuño Jolis serà pels dos primers anys de mandat. Un cop s’arribi a l’equador, l’actual president s’ocuparà de la vicepresidència i viceversa.

El cartipàs s'ha aprovat per unanimitat amb els vots dels 29 consellers i conselleres comarcals assistents en el moment de la votació (1 ha excusat assistència).

Els 31 càrrecs electes d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC- AM), Junts-Compromís Municipals (Junts-CM), Independents d’Osona (IDO), Candidatura de Progrés (CP), i Pacte Local (PL) governaran conjuntament l’ens supramunicipal, que s’organitzarà en quatre grans àrees competencials i executives liderades per presidència i vicepresidència: Promoció Territorial, Serveis als municipis, Medi Ambient, i Serveis a les persones. El grup comarcal de la CUP- Alternativa municipalista (CUP), amb dos consellers comarcals, restarà a l’oposició.

Amb l’aprovació del nou organigrama polític, el president del Consell Comarcal ha recordat que es fa realitat un model que es va començar a treballar en l’anterior mandat on cada àrea comptarà amb un coordinador polític responsable.

En concordança amb les quatre grans àrees (l’àrea de Serveis als municipis s’aprovarà en el ple del mes de setembre perquè el conseller comarcal que la coordinarà no havia pres possessió) s’han creat les comissions informatives que engloben les conselleries comarcals que en formen part.

Comissió de Promoció Territorial. Arnau Basco Cirera (Junts-CM).

  • Promoció Econòmica, Projectes Europeus i Creacció. Josep Casassas Jordà (ERC-AM)
  • Nous programes del SOC, Mobilitat, Bioeconomia Circular i Comunicació. Arnau Basco Cirera (Junts-CM)
  • Turisme, Cultura i Esports. Albert Prado Olmos (Junts-CM)

Comissió de Serveis als municipis. Albert Marcé Pujol (ERC-AM).

  • Servei d’assistència local, Plans d’Ocupació i Ponència ambiental. Oriol Usart Sánchez (Junts-CM)
  • Adjunt a la conselleria del Servei d’Assistència local, Plans d’Ocupació i Ponència Ambiental. Gil Codina Alejandre (PL)
  • Pla de Camins i Animals de companyia. Núria Arau Crusellas (ERC-AM)

Comissió de Medi Ambient. Ester Coma Bassas (Junts-CM).

  • Cicle de Residus i Qualitat de l’Aire. Ester Coma Bassas (Junts-CM)
  • Cicle de l’Aigua. Griselda Castells Criballés (ERC-AM)

Comissió de Serveis a les persones. Victòria Terricabras Tarin (ERC-AM).

  • Benestar social. Victòria Terricabras Tarin (ERC-AM)
  • Acollida i integració, Normalització lingüística, Habitatge, Consum i Cooperació. Txevi Rovira Montells (ERC-AM)
  • Educació i formació. Núria Roca Carrasco (IDO)
  • Adjunt a la conselleria d’Educació i formació. Pere Martí Grau (IDO)
  • Joventut, Dones i Igualtat. Elisabet Contreras Barceló (CP)
  • Adjunt a la Conselleria de Joventut, Dones i Igualtat. Antoni Poyato Rodríguez (CP)

Pel que fa a la dedicació i les retribucions global, la massa salarial augmenta en 9.900 euros, fruit del gran acord de consens per la comarca que incorpora dos nous grups a govern –Candidatura de Progrés i Pacte Local-, tal com ha subratllat el president del Consell Comarcal. “S’ha primat la voluntat de venir a treballar i ser-hi per la comarca”, ha afegit Gerard Sancho Vilalta.

El president tindrà un 59,5% de dedicació amb un import màxim anual de 38.000 euros, el vicepresident un 50% de jornada amb 31.944,30 euros a l’any. Pel que fa als consellers i conselleres amb delegacions rebran des de 4.000 euros per un 6,3% de dedicació (referida a una ocupació de 37,5 hores setmanals) fins a 22.000 euros anuals per un 34,4% de feina.

La proposta ha tirat endavant amb 30 vots a favor de govern (s’ha incorporat un conseller comarcal en aquesta votació i un restant ha excusat assistència) i els dos vots en contra de la CUP. El seu portaveu, Arnau Bosch Barnils, ha qualificat d’exageradament altes les retribucions.

Podeu consultar lorganigrama del ple comarcal en aquest enllaç.

En el capítol de nomenaments s’han donat a conèixer els càrrecs electes del Consell Comarcal d’Osona que representaran l’ens en els diversos consorcis, consells assessors i fundacions.

La sessió d’avui també ha servit perquè Albert Marcé Pujol (ERC-AM), alcalde de Rupit i Pruit, prengués possessió a conseller comarcal. Jordi Bruch Franch (Junts), alcalde de Prats de Lluçanès, ha excusat assistència i si no hi ha cap contratemps prendrà possessió com a conseller comarcal en el ple ordinari del proper 27 de setembre. Tal com s’ha determinat, els plens comarcals ordinaris tindran lloc cada dos mesos. Per altra banda, les comissions permanents del ple tindran un caràcter mensual.

Nou procés selectiu de gerència

Les bases que regularan el procés per escollir la nova gerència del Consell Comarcal s’han aprovat amb tots els vots a favor del plenari a excepció d’una abstenció provinent d’una consellera d’Independents d’Osona. Mentrestant, i fins que s'incorpori la persona seleccionada mitjançant el procés aprovat aquest dimecres, Anna Manrique Aumatell assumirà transitòriament les funcions de gerència de l’ens.

El vicepresident Marçal Ortuño Jolis ha manifestat que s’ha prioritzat la redacció de les bases que han de regir la convocatòria de la plaça definitiva per “escurçar el màxim el període d’interinitat”. “Som conscients de la importància que suposa la gerència en un engranatge com el del Consell”, ha conclòs.