Les explotacions remaderes d'Osona tornen a obrir les portes en una nova edició del Benvinguts a Pagès

Els pagesos i pageses i les visites guiades gratuïtes a les 10 explotacions agroalimentàries de la comarca i han estat els protagonistes de la festa on s’ha pogut reivindicar la importància del sector primari i la qualitat dels productes agroalimentaris produïts a Catalunya, així com divulgar l’origen dels productes.

La setena edició de Benvinguts a Pagès La Festa a comptat amb 10 explotacions agroalimentàries a Osona amb una molt bona resposta de la ciutadania. Unes 3.540 persones han participat d’una experiència que ha tornat a obrir les portes de les explotacions perquè la ciutadania descobreixi l’origen dels productes que consumeix cada dia, entengui la feina dels pagesos i pageses i aprengui a valorar el sector primari del país. Els pagesos i pageses han estat els autèntics protagonistes del cap de setmana on han pogut ensenyar en primera persona el seu dia a dia i fidelitzar nous públics en el marc d’un esdeveniment que funciona com el gran aparador de l’oferta agroalimentària de Catalunya. Les visites s’han completat amb tasts de productes i la venda directa dels productors i productores al públic en el marc de dues jornades.

A banda de les explotacions, han participat 7 activitats complementaries, 13 allotjaments rurals, que s’ha ofert estades diferents durant el cap de setmana, i 10 restaurants que aposten per elaborar els seus plats amb productes de proximitat i d’explotacions que han participat a les jornades.

El projecte es manté vigent els 365 dies de l’any a través de la iniciativa Benvinguts a Pagès Tot l’Any, que continua a partir d’ara amb les visites guiades de pagament a 6 explotacions agroalimentàries d’Osona i un centenar de Catalunya. La iniciativa atén la petició dels pagesos i pescadors que tenen aquesta eina per generar activitat durant els 365 dies de l’any. La pàgina web totlany.benvingutsapages.cat/ incorpora tota la informació on es pot consultar l’oferta de visites per territoris o bé per productes i també inclou un apartat amb el detall de les rutes, disponibles per poder fer en tot moment.

Aquesta és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme, i per la Fundació Alícia. Col·laboren amb el projecte la Diputació de Barcelona, el Club Super3 (CCMA), l’Agència Catalana de Joventut, els Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la re valorització i la promoció del sector.

El  projecte s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd i el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d’aliments de proximitat i la viabilitat del sector, assegurant el futur de la pagesia arrelada al territori. Tots aquests projectes s’alineen amb la importància i la necessitat de valorar i incentivar la venda i el consum de proximitat pel seu benefici mediambiental en reduir-ne la petjada de CO2.