Vic fomenta la compra de proximitat des de casa per garantir al màxim el confinament

L’Ajuntament recorda els avantatges de comprar a distància al comerç de proximitat i elabora una base de dades d’establiments que ofereixen aquesta opció

Per garantir al màxim el confinament de la població a casa durant els propers dies i setmanes, quan els experts preveuen que el contagi per coronavirus arribi als pics més alts, l’Ajuntament de Vic recorda a tota la població en general (i especialment a la que té mobilitat reduïda, és dependent o està sola) la possibilitat de comprar des de casa per estalviar desplaçaments innecessaris. En aquest sentit, està treballant en l’elaboració d’una base de dades de comerços i establiments de la ciutat que ofereixen diferents possibilitats per comprar a distància: fer comandes per whatsapp, per telèfon (i evitar així concentracions de clients o esperes al carrer), comprar per internet al web del comerç de proximitat, etc.

Per tal de poder fer un registre d’aquests comerços i elaborar un mapa detallat de la xarxa comercial en línia que hi ha a la ciutat, la regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella,  demana que tots aquells establiments que en aquests moments permeten fer compres a distància enviïn un correu electrònic a comerç@vic.cat i indiquin el nom de l’establiment i els canals mitjançant els quals es pot fer la compra (amb número de telèfon o whatsapp i/o adreça web, així com el mèdote de pagament telemàtic que ofereixen). Tota la informació recollida posteriorment es posa  a disposició dels veïns i veïnes de Vic per al seu coneixement al web http://comerc.vic.cat.

Bet Piella  fa una crida a extremar les precaucions en cas d’haver de sortir a comprar, com ara mantenir la distància mínima de seguretat de dos metres entre les persones, respectar l’aforament màxim de persones a dins de cada comerç i pagar amb targeta de crèdit sempre que sigui possible, entre altres mesures d’autoprotecció. Als establiments amb règim d’autoservei es recomana facilitar als clients un sistema de desinfecció a base d’alcohol per garantir la higiene freqüent de les mans. Les ubicacions més recomanables són a l’entrada de l’establiment, als llocs de recollida de carros i en altres punts de fàcil accés dins la botiga.

Per aturar la propagació de la COVID-19, l’Agència de Salut Pública de Catalunya també ha emès una sèrie de recomanacions a tots els ciutadans i les ciutadanes a l’hora de sortir a comprar:

  • Evitar sortir si es tenen símptomes respiratoris o febre (en aquests casos cal demanar ajuda a algú altre perquè faci la compra i evitar qualsevol contacte).
  • Que només surti una persona. En la mesura del possible les persones més vulnerables han de quedar-se a casa.
  • Sortir a fer la compra només quan sigui necessari i planificar-la per reduir al mínim el nombre de visites a establiments de venda d’aliments.
  • Portar a mà un desinfectant alcohòlic per a les mans i fer-lo servir sovint.
  • Preferentment, portar la nostra pròpia bossa o carret de la compra i desinfectar amb freqüència els llocs de contacte amb les mans amb la mateixa solució alcohòlica de desinfecció de mans.
  • Si s’agafen carros o cistelles del supermercat, desinfectar la zona de contacte amb les mans amb solució alcohòlica.
  • Fer servir guants d’un sol ús per agafar els aliments.
  • Tocar el mínim possible els aliments, encara que estiguin envasats. Assegurar-se del que es vol comprar abans d’agafar-ho, i no tornar-ho a deixar després d’haver-ho tocat.
  • Anar amb compte amb tot allò que es toqui, com ara manetes de portes i expositors, pantalles, teclats per al pagament, botons dels ascensors, diners, etc. Desinfectar-se les mans amb solució alcohòlica cada vegada que faci falta.
  • Mantenir sempre la distància mínima de seguretat de dos metres amb altres persones i evitar aglomeracions.
  • Al tornar a casa, rentar-se les mans amb aigua i sabó. Si es creu necessari, també es poden prendre mesures addicionals com ara netejar els envasos amb una solució desinfectant i eliminar els embalatges exteriors.
  • Netejar fruites i verdures afegint a l’aigua unes gotes de lleixiu segons les recomanacions habituals.