Des d'avui es recomana portar el certificat d'autorresponsabilitat

El seu ús facilita a les policies locals i als Mossos d’Esquadra que l’activitat que s’està fent a l’espai públic és una de les autoritzades per l’estat d’alarma

A partir d’avui dilluns, es recomana a tots els ciutadans i ciutadanes que hagin de fer alguna activitat autoritzada a l’espai públic que portin el certificat d’autorresponsabilitat en compliment de l’estat d’alarma decretat per la COVID-19. Tot i que no és obligatori dur-lo, facilita la declaració de forma responsable que el motiu per al qual s’està fent un desplaçament és exclusivament un dels permesos: adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centre, servei o establiment necessari; desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial; retorn al lloc de residència habitual; assistència o atenció a persones grans, menors d’edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; desplaçament a entitat financera o d’assegurança; i causa de força major o situació de necessitat. El certificat tant s’ha de portar per a desplaçaments amb vehicle com a peu. Per sortir a tirar les escombraries, passejar la mascota o fer una compra molt breu al costat de casa, no és necessari.
 

El certificat d’autorresponsabilitat, que es pot descarregar al web del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya no substitueix el certificat de treball que hagi fet l’empresa per poder-se desplaçar fins al centre de treball sinó que és complementari (es recomana portar-los tots dos). Encara que els agents de seguretat no multaran per no dur aquest certificat, si la policia atura un conductor o vianant, aquest haurà de certificar d’alguna manera que l’activitat s’ajusta a una de les autoritzades per l’estat d’alarma. Per a cada desplaçament cal un certificat d’autorresponsabilitat i, en cas que es declari per escrit o verbalment un desplaçament que no sigui cert, es podrà sancionar.

 

Amb tot, la principal recomanació que es fa a tota la població és quedar-se a casa. El confinament és, a hores d’ara, la principal mesura de protecció contra l’expansió del contagi del coronavirus, especialment en els propers dies, quan es preveu un increment exponencial del nombre de persones infectades. En aquest sentit, durant aquest últim cap de setmana, la Guàrdia Urbana de Vic ha posat multes (amb sancions que poden anar entre 601 i 30.000 euros) a diferents veïns i veïnes que van saltar-se les normes de confinament. Agents del cos de policia local han estat fent i continuaran fent controls aleatoris en diferents espais públics i carrers de la ciutat per vetllar pel compliment de les mesures decretades per l’estat d’alarma.