Celebració massiva del Dia Mundial de l'Activitat Física a Vic, amb 2.500 participants

Una caminada intergeneracional i les sessions esportives per a infants i adolescents a la Plaça Major han estat les activitats més destacades. El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, i el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, han assistit a l’acte central a Catalunya del DMAF 2019.

Vic ha assumit amb èxit avui la seva condició de Capital Catalana de l’Activitat Física i ha celebrat massivament l’acte central a Catalunya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que té lloc demà a tot el món. Unes 2.500 persones, sobretot escolars i gent gran, han participat en el gruix de les activitats. El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras; el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, han assistit a una jornada que ha servit per fer arribar a la població el missatge “Activa la vida, millora la vida”, el lema de la campanya d’enguany.

 

La celebració, impulsada per la Generalitat de Catalunya a través del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF)-, vol promoure l'activitat física com a instrument de salut i benestar, i ha tingut aquest any Vic com a seu de l’acte principal a Catalunya, organitzat per l’Ajuntament de la capital d’Osona, amb la col·laboració del Consell Esportiu d’Osona, la Universitat de Vic i diversos instituts del municipi, entre altres entitats.

 

El plat fort de la jornada ha tingut lloc des de bon matí i fins al migdia a la Plaça Major de Vic, on s’han fet classes de zumba i d’spinning; una caminada intergeneracional pels racons del municipi –amb alumnat de primària i persones grans-; activitats esportives per a uns 1.800 escolars de primària i secundària (korfbal, hoquei sobre patins, esgrima, bitlles, etc.)-, i una masterclass de zumba. L’esport adaptat també ha tingut un paper protagonista amb activitats d’equitació i dansa inclusiva, i l’espectacle Circ Invisible.

 

L’Ajuntament calcula que unes 2.500 persones han pres part en aquestes activitats, amb la presència destacada de 400 persones provinents de casals d’avis i residències de Vic. Cal tenir en compte que aquest any la campanya posa el focus en la gent gran, tenint en compte els múltiples beneficis que aporta la pràctica d’activitat física regular a les persones d’edat avançada, un col·lectiu que sovint té dificultats per mantenir uns hàbits actius.   

  

L’alcaldessa de Vic, el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física i el secretari de Salut Pública han compartit algunes de les activitats al costat dels participants, organitzadors i voluntaris. Gerard Figueras ha felicitat Vic, perquè “ha posat Catalunya com a referent mundial de l’activitat física”, i ha recalcat que “volem un país de ciutadans saludables, que seran la base per tenir campions", per la qual cosa “ens hem de moure per tenir millor benestar”. Joan Guixha deixat clar que “fer activitat física és un medicament molt barat amb una efectivitat màxima”, tot recordant el missatge clau de la campanya: “La importància d’acumular 30 minuts d’activitat física diària si s’és adult, i 60 minuts si s’és un infant o adolescent”.

 

Per la seva banda, Anna Erra s’ha felicitat que Vic “ha respost” al repte d’organitzar el DMAF ”perquè ens agrada la vida saludable”, i ha dit que “l'esport és clau per a la cohesió d'una ciutat diversa com la nostra". A la tarda, el programa d’actes ha continuat a les pistes esportives dels barris de la ciutat, on han tingut lloc entrenaments de diversos esports, un torneig de tennis taula i una exhibició de workout, entre altres propostes. Durant el matí, Catalunya Ràdio ha emès en directe, amb una unitat mòbil establerta a la Plaça Major, el programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, conduït per Mònica Terribas, que ha aplegat un nombrós públic.

 

El Dia Mundial contra el sedentarisme

 

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món cada 6 d’abril i Catalunya, a banda de l’activitat realitzada avui a Vic, hi està participant entre l’1 i el 30 d’abril per desè any consecutiu, amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori sota el lema “Activa la vida, millora la vida”. L’objectiu és promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional, tot acumulant 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents.

 

Tota la informació i propostes per celebrar el DMAF es poden trobar a la pàgina web específica. També es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través dels comptes d’Esportcat i GentActiva a les xarxes socials, a través de les quals s’anima la població a participar-hi enviant fotos amb les etiquetes #gentactiva i #10anysDMAF.

 

El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries a tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2017, el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i és major entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.

 

El PAFES, que forma part del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física de la SGEAF, pretén millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquest pla actua capacitant professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. Des del PAFES, es col·labora amb els municipis per al disseny d’entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) per tal que les persones que reben un consell de realitzar activitat física –ja ho han fet més de 800.000- trobin un entorn on poder realitzar-la.  El Pla s’ha estès a les 370 ABS (Àrea Bàsica de Salut) de Catalunya (100% del territori) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables
.