Vic acull la jornada "Patrimoni & Digital" sobre noves tecnologies aplicades a la comunicació cultural

Se celebra el proper dijous 7 de febrer i està organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu Episcopal de Vic

El Museu Episcopal de Vic (MEV) acull el dijous 7 de febrer la jornada “Patrimoni & Digital. Tecnologia i storytelling al servei de la comunicació cultural”. Aquesta jornada,  organitzada conjuntament per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i el Museu Episcopal de Vic, vol donar a conèixer experiències multimèdia, simulacions tridimensionals, visites virtuals o apps gamificades que han donat una nova vida a espais patrimonials i objectes de museu, per facilitar-ne l’accés universal.
 
La jornada va esgotar places en molt poques hores i té una llarga llista de participants en espera. Per facilitar-ne el seguiment, la jornada es podrà seguir via streaming al canal Youtube de patrimoni.gencat i al web especial que s’ha creat sobre la jornada al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya: http://patrimoni.gencat.cat/ca/patrimonidigitalvic.
 
La inauguració de la jornada anirà a càrrec del director del MEV, Josep Maria Riba, i del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda. S’iniciarà amb una ponència d’Albert Sierra, responsable de noves tecnologies de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, on es donarà una visió general d'experiències realitzades en aquest àmbit que combinen el treball interdisciplinari d'investigació, tecnologia i la comunicació i que han estat eines per dinamitzar el patrimoni cultural. Entre aquestes, hi haurà iniciatives com la reconstrucció virtual 3D de la ciutat ibèrica d'Ullastret, la visita a la Casa dels Mosaics d’Empúries que permet l’aparició de personatges amb restitucions en 3D de les diferents parts i estances de la casa o  el mapping de Sant Climent de Taüll, que recrea els frescos originals de l’absis i ofereix una experiència immersiva del que va ser el moment de la seva creació. Tots tres projectes han estat realitzats en el marc dels programes Romànic Obert i Patrimoni en Acció del Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”.
 
Posteriorment es presentaran diferents experiències desplegades arreu del territori. Aquestes són:
 
Reconstrucció 3D de la catedral romànica de Vic
Després de més de dos anys d'intens treball científic i gràcies a un acord entre el Museu Episcopal de Vic i la Farinera Centre d’Arts Visuals de Vic, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ha dut a terme la reconstrucció 3D de les dues esglésies que tenia el conjunt catedralici d’Oliba: Sant Pere i Santa Maria «la Rodona». Dins l’exposició “Oliba episcopus”, que actualment es pot veure al Museu Episcopal de Vic, s’hi presenta una reproducció en format audiovisual que permet fer una visita virtual al conjunt. Una iniciativa que ha comptat també amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” en el marc de l’acord de col·laboració del Departament de Cultura i l’entitat financera.
Presentat per Marc Sureda i Carme Comas (MEV), Miquel Bigas i Lluís Giménez (La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic).
 
Museografia immersiva al Reial Monestir de Vallbona de les Monges. Projecte "Santa Maria de Vallbona, el monaquisme femení"
Una introducció a la manera de viure de les monges del monestir que integra en un espai històric metodologies molt diverses: objectes originals, recreacions físiques, projeccions multimèdia i storytelling. Projecte amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” dins el programa “Patrimoni en Acció”.
Presentat per Marina Miquel, responsable de l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’ACdPC, i Eudald Tomasa, director de Transversal.
 
Juguem a fet i amagar amb el bestiari del museu!
El Museu d’Art de Girona ofereix una visita de Realitat Augmentada per al públic familiar; una cacera d’animals fantàstics per la seva col·lecció acompanyats per la Lleona de Girona que anirà donant pistes per descobrir els diferents animals. Projecte conjunt del Museu d’Art de Girona i l’empresa Visyon.
Presentat per Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona, i Xavier Conesa de Visyon.
 
Mas Miró de Montroig i una audioguia diferent
Al Mas Miró, l’audioguia depassa els murs de la casa-museu i gràcies a un sistema de streaming ens acompanya pels indrets que configuren la relació entre el territori i el pintor i que van esdevenir el seu paisatge emocional.
Presentat per Elena Juncosa, directora del Mas Miró.
 
L'illa dels tresors
Una exploració a l’illa de Mallorca a través d’una app que ens mostra en el seu mapa les llegendes que anirem descobrint en un recorregut ple de jocs.
Presentat per Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària, i Quim Garreta cofundador de Cubus Games.
 
A la tarda, i després de les ponències teòriques, els participants podran visitar l’espai  “Patrimoni digital” que permetrà conèixer diferents recursos tecnològics (realitat augmentada, realitat virtual, experiències multimèdia, etc.) per part de les empreses que han participat en les ponències del matí. Paral·lelament s’oferiran visites guiades a l’exposició “Oliba episcopus” i a la Catedral de Vic.
 
El Museu Episcopal de Vic ja ha organitzat diverses jornades entorn de l’ús de les noves tecnologies aplicades al patrimoni. El museu ha treballat aspectes com la digitalització d’obres en alta resolució, la creació de reproduccions 3D d’obres, el sistema d’audioguies al mòbil, i recentment ha format part del projecte europeu scModules, que li ha permès la incorporació de continguts a la plataforma digital Second Canvas.  
 
El Departament de Cultura, en col·laboració amb l’Obra Social “La Caixa”, han desplegat el programa Patrimoni en Acció. Aquest treballa per fer accessible el patrimoni cultural al màxim nombre possible de persones, tot facilitant les eines que millor ajudin a la seva comprensió i gaudi, mitjançant l’ús de noves tecnologies i nous llenguatges. L’objectiu és que el patrimoni català ofereixi un relat actual, modern, transparent i atractiu que arribi a més i diversos públics.