El rector de la UVic-UCC ha pres possessió del càrrec en un acte presidit per Quim Torra

Baños: “La UVic-UCC ha de fer possible una nova redistribució territorial del país”

El president de la Generalitat de Catalunya ha assegurat que les Universitats tenen “l’ambició de ser un actiu de país”.

La presidenta del Patronat ha assegurat que el nou rector troba la Universitat en un “moment dolç”. Baños és el sisè rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

El nou rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep-Eladi Baños, ha pres possessió del càrrec en una cerimònia solemne en una Aula Magna de la UVic-UCC plena a vessar. Baños ha explicat que es va presentar per ser rector de la UVic-UCC per la singularitat de la institució: “és l'única universitat catalana que neix a iniciativa dels ajuntaments i que persisteix sota la seva direcció”. Per al nou rector, la identificació de Vic i Manresa amb la Universitat ha de permetre desenvolupar una economia basada en el coneixement a la Catalunya central que pot fer que les comarques centrals “siguin una possibilitat professional i vital”. Això permetria “una redistribució territorial, un fet d’especial importància per al nostre país” afirma Baños.

A banda, el rector, en un discurs emotiu i molt personal, ha mencionat també l’equip humà de la UVic-UCC que “ha demostrat una resiliència admirable” i la possibilitat d’aplicar un "model educatiu del segle XXI” com els altres motius que l’han portat a ser rector de la Universitat. Per a ell, però, això només serà possible amb recursos addicionals i ha precisat que la Universitat els necessita “després d’aquests anys d’esforç constant i mantingut” i “per no perdre la motivació i el compromís”.

 

La UVic-UCC, un factor de reconstrucció nacional

 

El president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra ha destacat la tasca de la UVic-UCC per donar “valor afegit” a les ciutats mitjanes i ha assegurat des d’aquesta posició s’erigeix com “un factor de reconstrucció nacional”. A més, també ha assegurat que la Universitat té “l’ambició d’adreçar-se al món per ser un actiu de país”. Finalment, Torra ha apel·lat a la comunitat universitària i especialment als estudiants a convertir la Universitat en un “refugi d’idees i reivindicacions i que no es cansi mai de reclamar justícia, llibertat i democràcia”. 

La presidenta del Patronat i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha afirmat que el rector Baños “rep una bona herència” dels anteriors rectors que han portat anys de creixement i consolidació de la força de la Universitat. A més, ha assegurat que el nou rector “troba la Universitat en un moment dolç”. Erra també ha fet referència a la federació amb la Fundació Universitària del Bages i ha assegurat que “ens fa cada vegada més forts, genera oportunitats per als joves i és clau per al territori”. 

El seu antecessor en el càrrec, Joan Masnou, ha assegurat que s’ha sentit molt “honorat pel fet d’haver assumit el rectorat de la Universitat” i ha agraït el suport del Patronat i la comunitat per tirar endavant el projecte de “fer de pont entre dos rectors electes”. Masnou ha reivindicat “el compromís” de la Universitat amb el país i els ciutadans i ha assegurat que la tasca de la institució és “relligar comarques de l’interior des del coneixement i formar ciutadans compromesos amb el progrés de la Catalunya central”. 

 

Un nou disseny de medalla

 

La presa de possessió del càrrec s’ha singularitzat a través de la signatura del document d’acceptació en presència de la presidenta del Patronat i del president de la Generalitat que també l’han signat. A continuació, Torra li ha posat la medalla de rector que aquest any s’ha renovat a través d’un nou disseny fet pel joier Jordi Sala i el dissenyador Ton Granero, que ha modificat la tradicional forma quadrada per un contorn arrodonit. La secretaria general de la UVic-UCC, Maria Àngels Crusellas, ha estat l’encarregada de llegir l’acord de nomenament del Patronat. 

Baños va ser nomenat el passat 17 de desembre després de ser escollit d’entre 13 candidats i d'haver rebut el suport d’un 79,4% del Claustre de la Universitat. El nou rector és el sisè de la UVic-UCC continuant el llegat de Ricard Torrents, David Serrat, Assumpta Fargas, Jordi Montaña i Joan Masnou. Tots ells han estat presents a l’acte i l’han acompanyat des de la primera fila. El passat 7 de gener Baños va iniciar el seu mandat agafant el relleu de Joan Masnou que va ser rector en funcions durant 6 mesos després que Oriol Amat no acceptés el càrrec de rector per motius personals. 

 

Biografia

 

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i dirigeix el Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). Ha estat director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut des del 2017 fins ara i en l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).


És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basats en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).