El 9Nou: "De l'aixeta al vas"

En ple debat sobre si els restaurants haurien d'ferir als seus clients aigua de l'aixeta, el 9Nou publica en la seva edició digital, un article del periodista Víctor Palaomar, sobre la qualitat de l'aigua de l'aixeta de Vic, que transcribim, donat elñ seu interès.

"Els veïns de Vic posen bona nota a l’aigua de l’aixeta, sobretot un cop filtrada, després d’un tast organitzat des de l’empresa Aigües Vic, al qual van participar 130 persones.

L’aigua de l’aixeta té totes les característiques i controls sanitaris per ser consumida. L’única diferència amb altres tipus d’aigua és el gust i l’olor del clor, però es pot eliminar fàcilment. I és que un cop filtrada el seu sabor pot arribar a ser millor que el de la mateixa aigua embotellada. És una de les conclusions a la qual van arribar els mateixos participants als dos tastos d’aigua realitzats per l’empresa Aigües Vic, concessionària del servei municipal de la ciutat. Les proves van tenir lloc la primavera passada i en total hi van prendre part 130 persones.

Conèixer si la gent identifica l’aigua de l’aixeta i quina nota li posa era l’objectiu de l’activitat. Els vianants tastaven quatre aigües de diferent procedència, totes aptes per al consum humà: aigua mineral embotellada; aigua d’una font natural, prèviament analitzada; aigua acabada de recollir d’una aixeta de la xarxa d’Aigües Vic, i aigua de l’aixeta a la qual se li havia extret el clor fent-la passar per filtres de carbó activat. A partir d’aquí, se’ls convidava a identificar-les i a posar-hi nota a cada una. En general, els participants van mostrar molts dubtes a l’hora de distingir-ne la procedència. Un 48% va ser capaç de diferenciar l’aigua de l’aixeta, pel gust característic del clor, mentre que la resta etiquetava com a aigua de l’aixeta una de les altres opcions. Un 28% la va confondre amb aigua de la font natural. Pel que fa a l’aigua embotellada, només una de cada quatre persones la va reconèixer, i la meitat dels participants la confonien amb alguna de les aigües de l’aixeta. Respecte al gust, la valoració mitjana del gust de l’aigua de la font natural va ser de 7,33 sobre 10; la de l’embotellada, de 6,44; la de l’aixeta filtrada, de 6,78, i la de l’aixeta, de 5,64.

Aigües Vic conclou que els consumidors estan “molt influenciats” a trobar l’aigua bona o no segons la seva procedència. “En general la gent diu que no troba bona l’aigua de l’aixeta, però menys de la meitat dels enquestats no eren capaços de distingir-la de les altres. Només una de cada quatre persones la va reconèixer i la valoració del gust era inferior a la de l’aigua de l’aixeta filtrada”, detalla l’empresa en un comunicat de premsa"