Cop de la Inspecció de Treball a una càrnia catalana denunciada a 'Salvados'

Diverses dotacions de la Policia Nacional es presenten a l'empresa osonenca Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga

La companyia osonenca havia estat denunciada pels seus treballadors al programa de Jordi Évole 'Salvados'; els empleats criticaven les seves condicions laborals. El mateix periodista s'ha fet ressò de la intervenció al seu compte de Twitter.

Segons fonts properes a la investigació, en aquest escorxador hi treballen més de 500 persones i la Inspecció de Treball vol indagar si es compleix correctament la normativa laboral. La companyia fa mesos que està sota el punt de mira de l'administració, que havia rebut nombroses denúncies per part de la plantilla a causa de la subcontractació de personal i l'ús de figures com les falses cooperatives.

El problema per denunciar aquestes situacions és que el personal que presta serveis per a les cooperatives no té la consideració de treballadors, sinó que consten com a socis i, per tant, no se'ls aplica l'Estatut dels Treballadors per garantir condicions bàsiques com el límit de la jornada laboral i les retribucions, entre d'altres.

A les instal·lacions s'hi ha presentat la Policia Nacional perquè és el cos amb competències en matèria d'estrangeria. Segons ha pogut saber l'ARA, això es deuria al fet que Le Porc Gourmet també compta amb un elevat nombre de treballadors estrangers en situacions vulnerables.

Entre els anys 2015 i 2017, la Inspecció de Treball va realitzar un total de 119 actuacions en la indústria càrnia per comprovar que es compleix la normativa laboral i evitar la subcontractació.