Prop de 70 micropobles de la Catalunya Central contractaran propostes culturals el 2024 amb l'ajuda del Departament de Cultura

A la vegueria de la Catalunya Central se subvencionaran espectacles culturals per valor de 292.619 euros

Ha estat possible gràcies a la nova línia d’ajuts del Departament de Cultura, que té la voluntat d’apropar la cultura al territori i que tothom hi tingui accés

La línia compta amb 2,17 milions d’euros de pressupost i facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu a municipis de fins a 1.000 habitants

 

67 municipis de la Catalunya Central s’han acollit a la nova línia d’ajuts, habilitada pel Departament de Cultura, que facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu en municipis de fins a 1.000 habitants. En total se subvencionaran espectacles per valor de 292.619 euros.

Per comarques, les poblacions beneficiades a la vegueria de laq Catalunya Central són les següents:

  1. Alta Segarra (Anoia-Catalunya Central) (5 municipis): Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera. (En conjunt percebran 22.455 euros)
  2. Bages (7 municipis): Aguilar de Segarra, Gaià, Mura, Rajadell, Sant Feliu Sasserra, Sant Mateu de Bages i Talamanca. (En conjunt percebran 31.500 euros)
  3. Berguedà (17 municipis): Capolat, Castellar del Riu, l’Espunyola, Gósol, Guardiola de Berguedà, Montclar, Montmajor, la Nou De Berguedà, Olvan, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès, Vilada i Viver i Serrateix. (En conjunt percebran 75.960 euros)
  4. Lluçanès (11 municipis): Alpens, Lluçà, Oristà, Sant Martí d'Albars i Sobremunt. (En conjunt percebran 21.809 euros)
  5. Moianès (6 municipis): Castellcir, Collsuspina, l’Estany, Monistrol de Calders i Sant Quirze Safaja. (En conjunt percebran 22.500 euros)
  6. Osona (14 municipis): el Brull, Espinelves, Malla, Muntanyola, Rupit i Pruit, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Santa Maria de Besora, Sora, Tavèrnoles, Tavertet i Vidrà. (En conjunt percebran 59.490 euros)
  7. Solsonès (14 municipis): Biosca, Castellar de la Ribera, la Coma i la Pedra, Guixers, Lladurs, Llobera, la Molsosa, Navès, Odèn, Olius, Pinell de Solsonès, Pinós, Riner i Sant Llorenç de Morunys. (En conjunt percebran 58.905 euros)

 

S’hi han acollit 413 micropobles de tot Catalunya

En conjunt, 413 micropobles de tot Catalunya s’han acollit a aquesta nova línia d’ajuts. El Departament de Cultura va obrir el passat setembre aquesta nova línia de subvencions, dotada amb 2,17 milions d’euros, amb l’objectiu de fer arribar la cultura a tota la ciutadania de Catalunya, apostar per la cultura de proximitat al territori i potenciar el mercat d’artistes i espectacles de petit format.

Amb aquesta iniciativa, el Departament de Cultura vol reforçar el suport econòmic al món local per tal d’assegurar que els ciutadans de tot el país tenen accés a espectacles en viu de caràcter professional. A més, això també reforça els sectors de les arts escèniques i la música, perquè suposa noves oportunitats de contractació arreu de Catalunya.

Aquesta línia per a micropobles era una reivindicació de l’Associació de Micropobles de Catalunya i suposa un pas endavant i ferm per a l’equilibri cultural, perquè els pobles petits podran gaudir de la cultura en el seu propi municipi.

 

Cultura accessible per a tothom: un objectiu polític fet realitat

Garantir l'accés a la cultura per a tothom és un dels eixos del Govern per a aquesta legislatura. El Departament està impulsant la cultura arreu de tot el país amb diferents accions per arribar a tot el territori i a tots els públics. Aquesta línia per al foment de l’activitat cultural als micropobles n’és un exemple.

En el marc d’aquestes polítiques d’accés a la cultura, cal destacar també les polítiques culturals adreçades al jovent i la iniciativa Cultura Jove, que permet l’accés de les persones joves a la cultura, amb preus accessibles durant tot l’any; i les línies de cultura comunitària i transformació social; així com la nova línia per a la programació d’espectacles en esdeveniments d'interès agroturístic. Totes formen part de l’estratègia comuna del Departament de Cultura per tal de millorar l’accés a la cultura, dins de la qual destaca l’elaboració de la nova llei de Drets Culturals.