L'exposició “El romànic del temps d'Oliba”, de la Diputació de Barcelona, arriba a Vic

L’exposició “El romànic del temps d'Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona” que acull la ciutat de Vic des d’aquest dijous, 5 d’octubre, i fins al 31 d’octubre, és una síntesi de la mostra que es va poder visitar a la seu central de la Diputació, a l’edifici Can Serra, durant l’any 2020.

La inauguració d’aquest dijous, que tindrà lloc a la Sala d’exposicions del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Comarques Centrals del municipi, estarà a càrrec del  diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega; el secretari de la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes, Manel Alcubierre; i del Delegat Episcopal de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, Dani Font.

L’exposició, amb la qual col·labora el Bisbat de Vic, és una mostra de les característiques arquitectòniques i funcionals de diferents edificis, exemplificats en els casos del castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera), de l’església de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara i Rocafort) i del monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà). Paral·lelament, explica el procés de restauració que ha fet el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) en aquests monuments i que en garanteix la conservació per a les generacions futures.

Des del 1915 aquest Servei ha intervingut en diferents monuments de Vic, al pont del Gurri, a la Catedral, al Temple romà, al Museu Episcopal, a la Casa Jaume Balmes, a les Muralles de Pere III i al Palau dels Montcada.

Des de la seva inauguració a Barcelona l’exposició ha fet itinerància per diferents municipis de la província i s’ha pogut veure, al monestir de Sant Llorenç a Guardiola de Berguedà, al de Sant Miquel de Cuixà (França) i ha continuat pels municipis del Pont de Vilomara i Rocafort, de Sant Pere Sallavinera, de Manresa, de Súria i, fins ara, que arriba a Vic, on finalitza el seu recorregut. La mostra també es pot visitar virtualment a la pàgina web de l'SPAL.

Sobre l’exposició

Des de fa més de cent anys, la Diputació de Barcelona ha salvaguardat i restaurat alguns dels edificis més representatius del romànic català del temps d’Oliba (972-1046).

L’exposició mostra, mitjançant documents gràfics i dues maquetes, les característiques arquitectòniques i funcionals d’aquests edificis, exemplificades en els casos del castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera, l’Anoia), de l’església de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara, el Bages) i del monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà, el Berguedà).

També s’explica el procés de restauració que hi ha efectuat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, que s’encarrega de donar suport als ajuntaments en la protecció i valoració del seu patrimoni arquitectònic, arqueològic i urbanístic, i que en garanteix la conservació per al gaudi de les generacions futures a través d’estudis previs, projectes i obres.

Oliba va exercir de noble, abat i bisbe de Vic a partir del 1018, i va viure les profundes transformacions socials, polítiques i econòmiques produïdes a Europa occidental entorn de l’any 1000. En aquest context, va obrir-se pas un nou estil artístic, el romànic, al qual s’adscriuen castells, esglésies i monestirs construïts o reformats per iniciativa d’Oliba. Aquests tipus d’edificis es van convertir en elements vertebradors del territori i de la població que els habitava, en ple procés de feudalització d’una zona de frontera sota domini del regne de França, que limitava amb l’Al-Andalus.

La corporació ha intervingut en 33 castells, 135 esglésies i 14 monestirs romànics d’aquella època, que es concentren, majoritàriament, en les comarques barcelonines.

“El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona”

Horari:          Matí: de dilluns a divendres, de 9 a 14h i dissabtes de 10 a 13h
                      Tarda: de dilluns a dijous, de 15 a 16h. També dijous i divendres de 18 a 20h 

Lloc:            Sala d’exposicions del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Comarques Centrals. Plaça  del Bisbe Oliba, 2.  Vic.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.