‘Fet a Osona, Aliments Excel·lents' inaugura parada al mercat de Vic per oferir els 7 productes ambaixadors de la comarca

L’espai, que s’estrena aquest dissabte 23 de setembre, reunirà els set productes singulars, sostenibles i tradicionals escollits per representar els “bons productes agroalimentaris d’Osona".

A partir d’aquest dissabte 23 de setembre, els visitants del mercat setmanal de la plaça Major de Vic trobaran en una parada conjunta els set productes que conformen la cistella ‘Fet a Osona, Aliments Excel·lents’. Un espai dissenyat específicament per donar a conèixer els productes escollits per fer d’ambaixadors de la qualitat gastronòmica i agroalimentària de la nostra comarca.

La parada s’ubicarà dalt de tot del carrer Verdaguer, a l’entrada de la plaça Major. Durant set setmanes (els dissabtes 23 i 30 de setembre; 7, 21 i 28 d’octubre; i 11 i 18 de novembre) oferirà aquests set productes singulars, sostenibles i vinculats a les tradicions del territori, que són un reflex dels productes agroalimentaris artesans que es produeixen i s’elaboren a Osona.

Els productes es vendran tant conjuntament com per separat i totes les persones que en comprin participaran en el sorteig d’una cistella ‘Fet a Osona, Aliments Excel·lents’ que conté tots els productes de la iniciativa. A més, per la compra de dos o més productes es regalarà una bossa de roba ‘Fet a Osona’.

Experiència col·lectiva

El disseny de la parada s’ha treballat entre els diversos productors/es i l’equip tècnic de Creacció, la Xarxa de Productes de la Terra i Osona Turisme del Consell Comarcal d’Osona. Tots ells seran presents en la inauguració de l’espai, aquest dissabte a les 10:00 h del matí.

Com a experiència prèvia, a finals de l’any passat la cistella de productes va participar al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, una primera posada en escena que ben aviat es repetirà al tradicional mercat setmanal de Vic.

Els 7 Aliments Excel·lents de la comarca d’Osona

La cistella ‘Fet a Osona, Aliments excel·lents’ està formada per set productes, seleccionats en el concurs organitzat el 2021 (la nova edició tindrà lloc el 2024):

IGP Llonganissa de Vic
La Llonganissa de Vic presenta un color vermell intens i brillant al tall que deixa visible els petits daus de greix i el pebre en gra, la tradicional composició d’aquest producte. Externament, destaca la flora que durant el procés d’assecatge s’ha assentat en les tripes naturals que han servit per embotir les carns de porc seleccionades. La IGP Llonganissa de Vic és l’únic embotit de la comarca d’Osona que té el distintiu europeu d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Les primeres referències escrites sobre la Llonganissa de Vic daten de l’any 1456.

Botifarra d’Ou - Carnisseria Cansaladeria Codina
La Carnisseria Cansaladeria Codina té clar que la matèria primera és molt important per elaborar un bon producte, per això utilitza carn de porc de la comarca de la millor qualitat i ous de gallines felices. Codina elabora seguint processos molt tradicionals i artesanals que fa augmentar la qualitat del producte.

Formatge Jove de Cabra - Formatges Riudavets
Un formatge cremós elaborat amb llet crua de cabra, procediment que preserva totes les propietats nutritives i organolèptiques i el caràcter arrelat al paisatge. És un formatge de maduració curta, pasta compacta i blanca, i amb una textura untuosa i de sabor suau. La Formatgeria Riudavets treballa de forma totalment artesanal, prioritzant el talent i la qualitat davant la quantitat o el benefici econòmic.

Ratafia Bosch Reserva - Destil·leries Bosch
És el producte estrella de la destil·leria Bosch, creat l’any 1992 per celebrar els 100 anys de l’empresa. El seu gust i la seva aroma s’aconsegueixen a causa de l’envelliment d’un mínim de 18 mesos en bótes de roure centenàries. La recepta conté nous verdes, plantes aromàtiques i espècies.

Pa de 7 llavors - Mas Corcó Pagesos Forners
Un pa molt perfumat amb reminiscències de torrat. Elaborat amb diferents farines de blat, llevat de cultiu natural d’elaboració pròpia (massa mare), aigua, sal i pipes de gira-sol i carbassa, llavors de sèsam, mill, gallaret, lli, xiai i flocs de civada. Ingredients ecològics certificats i de proximitat.

Pa de pessic - Pastisseria El Bruger
El producte icònic i singular de la plana de Vic elaborat diàriament a l’obrador de la pastisseria El Bruguer a partir de productes naturals i seleccionats. La recepta dona un pa de pessic flonjo i dolç, ideal per acompanyar qualsevol mos i moment.

Caldo Silvestre - Sambucus
A Mas Vinyoles es cultiven ecològicament les plantes aromàtiques i medicinals que formen part del Caldo Silvestre. El resultat és una infusió salada i aromàtica per prendre abans o entre àpats. Un producte que reforça el sistema immunitari.

Una iniciativa per potenciar els productes del territori

Fet a Osona (fetaosona.cat) agrupa més de 100 productors i elaboradors de productes de la terra, de proximitat, d’Osona, de km 0 i ecològics. Són empreses unides sota una denominació que els identifica amb l’objectiu comú de donar a conèixer la qualitat i origen dels seus productes. Fet a Osona és una iniciativa de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, plataforma que té per objectiu principal donar a conèixer els productes del nostre territori.