El Parc Natural del Montseny proposa diferents formes per moure't de manera sostenible

L’experiència de visitar el Parc Natural del Montseny Reserva de la Biosfera pot ser encara més completa si és fa de manera sostenible.

El Parc Natural del Montseny se situa a la serralada prelitoral catalana, de la qual n’és el massís més enlairat i ocupa una extensió de 31.063,90 hectàrees, aquest fet d’una banda el fa atractiu i singular, però d’altra banda, provoca que la mobilitat per dins el parc sigui majoritàriament per carretera. El sector transport contribueix en un 28% a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a Catalunya (Oficina Catalana de Canvi Climàtic, 2017).

Limitar l’accés motoritzat al Montseny ha estat una prioritat els darrers anys, així com reduir el nombre de vehicles o promoure formes de mobilitat sostenible. és clau per tal de preservar el medi natural i fer força per la lluita contra el canvi climàtic.

Per l’entorn del Pantà de Santa Fe del Montseny es mouen més de 1.000 persones en un dia de tardor, aquest fet actualment suposa més 400 vehicles mal aparcats a Santa Fe o més de 200 a la zona de Fontmartina. Donada aquesta problemàtica el Parc ha habilitat fins a 12 aparcaments, disposa d’una quinzena de punts de recarrega elèctrica, ha impulsat el Bus Parc amb 5 línies regulars i preserva més de 35 itineraris per recórrer el parc a peu.

Les àrees d’aparcament habilitades es situen a punts estratègics des d’on surten rutes i itineraris senyalitzats, Can Cruspinell, la plana Amagada, Can Domènec, Coll de Bordoriol, Collformic, Font de Passavets, Plana dels Bombers, Sant Marçal I, Santa Fe, Santa Helena, Sesferreres o Vallfornès.

La mobilitat elèctrica o la compartida són altres alternatives que et permeten moure de forma sostenible. Als municipis de Breda, Santa Maria de Palautordera, Seva, Taradell o Viladrau ofereixen punts de recarrega per vehicles.

El transport públic també és una alternativa al Montseny. El tren té parada als municipis d’Aiguafreda, Balenyà, Breda, el Figaró, la Garriga, Riells i Viabrea, Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera. El bus té parada als municipis d’Aiguafreda, Cànoves i Samalús, el Figaró, la Garriga, Tagamanent, Gualba, Sant Celoni, Campins, Fogars de Montclús, Santa Fe, Santa M. de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Viladrau. A més amb el Bus Parc ofereix bitllets combinats de tren i bus tots els dissabtes, diumenges i festius de l’any, excepte Nadal i Cap d’any. Des de la majoria de parades del Bus Parc surten itineraris senyalitzats, aptes per a tots els públics.

Recórrer el Parc Natural a peu també és una opció a tenir en compte, la xarxa d’itineraris senyalitzats, cada itinerari us ajudaran a conèixer una mica més el patrimoni natural i cultural del territori, tots ells compten amb el seu propi track amb informació de les característiques. Alguns dels itineraris estan adaptats per a persones amb discapacitats de mobilitat o visuals.