'La Festa Major de Tona, una festa per a tothom' de Judit Sardà i Guiu Grau

La Festa Major d’Estiu s’ha consolidat com una proposta cultural que potencia en molts àmbits el poble. En aquesta edició del 2023, una trentena d’actes de diferent contingut han tingut lloc per a públic divers i amb diferents interessos. De fet, un dels punts positius és la presència de persones de totes les edats a la gran majoria d’actes que s’han dut a terme, des del Pregó, la Caminada, la Cercavila de gegants o fins i tot el taller de Bombolles de sabó o el Concurs de curtmetratges. Aquest era un dels objectius primordials de tot l’equip d’Alcaldia.

Dins de la programació, sempre hem tingut la voluntat de donar cabuda al públic més jove. Amb aquesta decisió, s’ha organitzat la Festa Major Jove a l’Espai Muriel Casals, amb una acollida molt satisfactòria. Potenciar la diversificació de la Festa Major, passa necessàriament no només per l’organització d’actes per al jovent, sinó per aconseguir que aquest es vinculi amb el poble. Aquest punt és essencial per assolir que la celebració sigui perdurable organitzativament els anys vinents. En aquest sentit, s'han consolidat les barraques que enguany han comptat amb les barres organitzades pel CPA Tona i la colla de Diables i la programació ha estat escollida amb participació ciutadana.

Pel que fa a la logística, aquesta edició hem comprovat com Tona és capaç d’organitzar actes de gran afluència on participen colles convidades. Els Gegants de Tona, en el seu 40è aniversari, i els diables amb el meravellós correfoc, han estat exemplars en la convivència i organització dels seus actes amb les colles convidades. Aquest fet evidencia la capacitat de les nostres entitats per fer gran la festa, adaptant-se perfectament a l’espai que ofereix el nostre poble, i el civisme de la ciutadania, per la seva acollida extraordinària.

En aquest sentit, un altre punt destacat és la millora de la localització dels esdeveniments i la senyalització per garantir la seguretat en els accessos i les sortides, així com per pacificar el seu pas als carrers i places on s’han dut a terme activitats. També pel que fa a l’accessibilitat, s’ha tingut en compte l’entrada d’aquelles persones amb mobilitat reduïda.

La Festa Major de Tona ha de ser un projecte dinàmic, que s’adapti als nous temps. Aquest vincle amb la societat futura no s’ha de deixar de banda i ho hem de traduir necessàriament en els reptes del futur. Un dels eixos més importants és l’accessibilitat que, com dèiem abans, s’ha de potenciar tant en l’entrada als recintes, com en la participació de les activitats. Un altre eix és la participació d’artistes femenines en diferents àmbits: des de la cantada d’havaneres als espectacles per infants, passant pel teatre humorístic.

Som conscients que la nostra festa d’estiu ha d’evolucionar de forma sostenible, també econòmicament. Un dels objectius és que els materials de suport siguin reaprofitats als següents anys i així reduir l’impacte de carboni que produeix la seva producció. L’equip de govern també tenim la voluntat de fer una festa cada vegada més osonenca, potenciant els actes de KM 0, que han tingut tan bona acollida aquest 2023. Continuarem apostant pel talent de proximitat, com ha estat aquesta edició amb la pregonera, Elisabet Molet, per donar visibilitat i per impulsar la formació d’artistes locals.

En aquesta festivitat popular, que és un altaveu de la ciutadania per escoltar les seves propostes i inquietuds, trobem un espai on la participació ciutadana és essencial. La nostra funció, en tant que representants del poble, és atendre i vetllar pel seu compliment. El nostre compromís és mantenir aquesta esfera de tradició i identitat tonenca al llarg del temps. Aquesta participació ciutadana es reflecteix també amb totes les iniciatives autoorganitzades per la mateixa ciutadania. En són exemples, La Nota, que enguany ha comptat amb rècord d'assistència o els tres sopars populars de barri que es van organitzar.

Finalment, volem agrair a totes les entitats tonenques, agrupacions, establiments, colles convidades i a tots els tonencs i tonenques per fer d’aquesta Festa Major d’Estiu una edició per tenir ben present en el record.

 

Article conjunt de Judit Sardà i Guiu Grau, regidor/a de Cultura de l’Ajuntament de Tona