L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona regula l'accés motoritzat a la vall de Sau durant l'estiu

Aquest dissabte 24 de juny, diada de Sant Joan, comença una nova regulació de l’accés motoritzat a la vall de Sau durant tots els caps de setmana de juny, juliol i setembre, fins al diumenge 11 de setembre, i tots els dies entre el 22 de juliol i el 3 de setembre. La reserva té un preu de 5 euros per als cotxes i de 2 euros per a les motocicletes. La regulació és iniciativa del Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, l'Ajuntament de Vilanova de Sau i el Consell Comarcal d’Osona.

Aquesta mesura es pren durant l’estiu i Setmana Santa, per tercer any, amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural de la vall de Sau, garantir la seguretat dels usuaris i residents, millorar la convivència entre els diferents col·lectius i oferir als usuaris una visita satisfactòria a la natura. Pel que fa al camí de Can Mateu a coll de Terrades, que voreja el pantà, aquest any estarà obert excepte si el municipi de Vilanova de Sau entra en nivell 2 o 3 del Pla Alfa que decreta la Generalitat de Catalunya.

Enguany, el sistema de regulació ja es va posar en funcionament a la primavera per tal de fer front a l’anomenat "turisme de sequera" i es va haver d’adaptar a la situació generada per les actuacions que l’Agència Catalana de l’Aigua va haver de portar a terme a l’embassament per tal de mantenir la qualitat de l’aigua. A causa de l'interès despertat per l’emergència del poble, l’estiu del 2022 es va triplicar el nombre de vehicles gestionats i es van registrar 21.600 visitants, un valor molt superior als 13.300 del 2021.

Reserva prèvia

La regulació estableix una normativa específica i un sistema de reserva prèvia per a vehicles motoritzats per a les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau. També hi ha una senyalització i un servei d’informació amb personal contractat específicament per a aquest període i que farà l’acompanyament al visitant.

Per accedir a la vall de Sau i l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, els usuaris han de reservar obligatòriament l’aparcament i ho podran fer fins al mateix dia mentre hi hagi places disponibles. Els preus són de 5 euros per vehicle (inclou places per a minusvàlids) i 2 euros per a les motocicletes. Hi ha setanta places per a vehicles, deu per a motocicletes i dues per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda. En cas que el visitant tingui una reserva feta amb una empresa que desenvolupi la seva activitat a l’entorn del pantà de Sau, no serà necessari que pagui el preu públic per a l’accés.

En el moment de fer la reserva prèvia, el visitant disposarà d’un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L’accés es controla gràcies a un lector de codis QR situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau associat a una barrera que s’obre automàticament.

El pagament es pot fer amb targeta o també mitjançant bizum, per tal d’agilitzar els tràmits. La reserva serveix per a un dia dins l'horari de visita comprès entre les 10 i les 19 h i no es podrà deixar el vehicle estacionat dins l'àrea regulada fora d'aquest horari. A banda, l’Espai Natural recorda que l’acampada i/o la pernoctació estan prohibides.

Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir una part del cost dels informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 13 “Acció climàtica” i 15 “Vida d’ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.