Nova edició de la Festa Verdaguer

Folgueroles acull una nova edició de la Festa Verdaguer, entre el 12 de maig i el 10 de juny, amb més d'una quarantena de propostes entre espectacles, conferències, jornades acadèmiques i rutes literàries. La Festa Verdaguer compta amb el suport de la Diputació de Barcelona

A 121 anys de la mort de Jacint Verdaguer la festa anual que li dedica la seva localitat natal ha augmentat el nombre de propostes respecte l’any passat, amb un programa on destaquen les propostes de música, veu i paraula dita.

Les activitats començaran divendres 12 de maig amb la presentació al Centre Cultural de Folgueroles del llibre “Verdaguer dia a dia. Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902)” a càrrec dels seus autors, Àlvar Valls i Roser Carol, que treballen des de fa més de setze anys en aquest projecte que també contempla la propera publicació de la Bibliografia general de Verdaguer.

El gruix d’activitats es concentren en el cap de setmana del 13 i 14 de maig quan se succeiran propostes amb un fort arrelament popular, com la Festa de l'Arbre de Maig, els ballets i danses tradicionals de Folgueroles, l'ofrena floral amb els actes d'homenatge al poeta davant del Pedró i el tradicional Mercat de Llibre Vell de poesia a la plaça Verdaguer.

Entre les actuacions musicals destaca el concert de Maria del Mar Bonet, que diumenge 16 de maig torna a actuar a Folgueroles, gairebé 20 anys després, per interpretar algunes de les peces del seu repertori i els poemes musicats de Jacint Verdaguer del disc “Amic Amat”. També en clau musical, el músic i compositor osonenc Arnau Tordera llegirà poemes amb acompanyament musical en la cinquena edició de l'audició comentada, disponible al You Tube del MUHBA a partir del 8 de juny.

Pel que fa a les expressions artístiques cal mencionar l'exposició de l’obra “Trepitjant Canigó” de Jaume Sala i Riera a sala de plens de l'Ajuntament de Folgueroles i l’experiència plàstica i sensorial guiada a “Art i bosc” en espais propis de Verdaguer. També les rutes tenen un protagonisme especial amb propostes com les marxes populars pels “Camins de Verdaguer” a Folgueroles i Vic, i la ruta literària amb visita a la Casa Verdaguer de Vallvidrera. 

Activitats al MUHBA

Un nombre important dels actes de la Festa Verdaguer també tenen lloc al Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) Vil·la Joana, que des del 2017 organitza la festa de manera conjunta amb la Fundació Verdaguer.

El MUHBA acollirà presentacions de publicacions, la projecció d’un curtmetratge, diversos recitals i la tradicional cloenda del festival a la capital catalana,  el 10 de juny, data de la mort del poeta, amb el recital de fragments del poema “Canigó” a càrrec de Sílvia Bel, amb música de Carles Beltran.

La Festa Verdaguer està organitzada per la Casa Museu Verdaguer, l'Ajuntament de Folgueroles, l'Associació Amics de Verdaguer i el Museu d'Història de Barcelona, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.