El porta a porta s'inicia a Manlleu

La fase d’implantació ha culminat amb un repartiment de kits del 81% dels domicilis. La recollida de fracció orgànica durant la segona nit va arribar al 54%

Ahir al vespre es va fer una roda de premsa per valorar la posada en marxa del nou sistema de recollida de residus, que va començar dimarts a Manlleu. Els resultats dels dos primers dies són molt positius, sobretot tenint en compte que el primer dia va caure en festiu. El dia 1 de novembre els resultats la recollida de rebuig van ser del 12%. Ahir, les dades de la recollida de la fracció orgànica van arribar fins al 54%. Aquests resultats es valoren de forma molt positiva, ja que cal tenir en compte que els dies previs a l’inici del model la majoria de la població s’havia desfet de la totalitat dels seus residus. 

Després de la primera jornada del porta a porta, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, confessa que a l’inici del procés ell tenia una “certa por” per la magnitud del canvi, però destaca que “l’aspecte de la ciutat ha canviat completament i Manlleu s’ha convertit en una ciutat molt més amable”. 

Ara comença un període d’adaptació i l’objectiu és acompanyar i continuar formant a totes les persones perquè els resultats cada vegada siguin millors: “en els mesos vinents les accions aniran encaminades a corregir aquells errors que tots cometem per desconeixement”, afirma la regidora de Medi Ambient i Pagesia de l’ajuntament, M. Teresa Anglada. 

Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha donat l’enhorabona a la gent de Manlleu per tota la participació activa en la campanya prèvia a l’inici del porta a porta. Des de l’Agència de Residus de Catalunya destaquen també la necessitat que les ciutats avancin cap aquest procés de transformació verda amb models de recollida de residus d’alta eficiència. El director també destaca que Manlleu ja s’ha convertit en la segona ciutat amb més volum de població de Catalunya que implanta un model de porta a porta en tota la seva globalitat. “En aquests moments ja són pràcticament 300 municipis els que han implantat el porta a porta i, s’espera que en els pròxims anys també s’hi sumi la ciutat de Vic”, va afirmar Peraire. 

Des del Consell Comarcal d’Osona, en paraules de la vicepresidenta, Margarida Feliu, esperen que l’èxit de la implantació del porta a porta a Manlleu faci que Osona torni a ser la comarca que fa la millor separació de residus de Catalunya. Després de ser la que aconseguia millors índexs de recollida selectiva de tot Catalunya, actualment és la tercera per darrere del Bages i la Conca de Barberà. La vicepresidenta també va destacar que la comarca en surt reforçada, ja que “en l’actualitat el porta a porta és el model més comú amb 22 municipis que integren els 11 del Consell Comarcal, els 10 de la Mancomunitat La Plana i el municipi de Manlleu” amb la previsió d’integrar-ne 6 més quan es tanqui el procés de licitacions. 

La fase d’implantació ha culminat amb un repartiment de kits del 81%
Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient i Pagesia destaca el treball intens que s’ha fet en els darrers cinc mesos que ha durat la fase d’implantació amb “una participació de la ciutadania fantàstica” i en la que moltes persones s’han interessat positivament. Maria Teresa Anglada també explica que la implantació ha culminat amb un repartiment de kits del 81%, unes dades que pel consistori són molt bones i “mostren les ganes que té la ciutadania en implicar-s’hi”. Amb l’inici del porta a porta ha començat un període de repesca perquè totes aquelles persones que no tenen el kit, el puguin anar a recollir.

El model de Manlleu és de 4 fraccions: porta a porta d’orgànica, rebuig i multiproducte, amb el vidre al carrer. A més, el model s’ha adaptat amb bústies d’orgànica que permeten que els veïns d’edificis d’alta verticalitat o que tenen dificultats de poc espai a la vorera puguin fer les seves aportacions de forma independent. La freqüència de recollida dels residus és 6 dies a la setmana repartit en 3 dies per l’orgànica, 2 pel multiproducte i 1 per la resta.

La regidora M. Teresa Anglada ha destacat la importància de l’oficina del porta a porta, oberta de dilluns a divendres i el primer i tercer dissabte de cada mes en horari alternatiu de matins i tardes, que permet que la ciutadania tingui un espai de consulta sempre a disposició. També ho ha fet de l’app ciutadana, una plataforma on registrar i enviar incidències, sol·licitar la recollida de voluminosos, consultar el calendari de recollida i la participació en temps real.

La regidora ha parlat de la implantació del pagament per generació aprovat en sessió plenària del passat mes d’octubre que pretén beneficiar en la seva part variable a les persones que participen activament del sistema.

En aquest sentit, des de PreZero, l’empresa operadora del servei, remarquen l’aposta tecnològica en el servei perquè permet a l’usuari conèixer la seva participació i la taxa subjecta des de la plataforma en temps real i que la traçabilitat sigui integral.

Per a més informació sobre el nou servei de recollida de residus: https://manlleu.cat/residus