Baika aterra a Vic el 5 de juny per celebrar la festa de la bici i la mobilitat sostenible

L'objectiu és reunir els amants de la bicicleta i totes les empreses i organitzacions interessades en noves tendències, serveis i accions formatives en mobilitat sostenible.

El dissabte 5 de juny de 10h a 20h de la tarda es celebra Baika la festa de la bici al parc Jaume Balmes. Un dia per gaudir de la bicicleta, compartir entre les entitats de la mobilitat sostenible i conèixer noves tendències, projectes i activitats.

Baika començarà amb una marxa ciclista a les 10 del matí dirigida per Osona amb Bici que acabarà a la festa al Parc Jaume Balmes.

Alhora a les 10h del matí s’obriran les portes per donar cabuda a les persones assistents per començar la festa de la bici a les diferents zones. Per tot el parc trobaràs les noves tendències amb les expositores de la mobilitat sostenible que mostraran les novetats en bicicletes, bicicletes de càrrega, materials i moltes voltes per descobrir. La iniciativa del Busbici estarà present amb escoles, ampas i afas, seguida de l’entrega de premis a totes les famílies participants.

La zona experimental vol apropar la bicicleta a les persones, famílies i entitats. Hem preparat un circuit infantil amb una gimcana on la canalla tindrà un primer contacte amb la bicicleta. Un punt ITB (Inspecció Tècnica de la Bicicleta), la bicicleta sempre ha d’estar preparada per pedalar i per això és necessari una revisió mecànica, al punt ITB rebràs l’assessorament.

 

Un circuit de mostra de vehicles sostenibles, un espai per exposar, mostrar i provar les bicicletes, marques i tricicles que trobaràs a la fira. Entitats i col·lectius tenen preparat tallers per construir i crear a partir d’una bicicleta i la recuperació de materials. Podeu apuntar-vos al servei de passejades terapèutiques amb tricicles adaptats de Dinamarca.

La Zona de càpsules formatives compta amb un escenari per dur a terme xerrades i taules rodones però haurem de pedalar entre tothom per generar energia. Pedal Power estarà present a l’escenari amb les seves bicicletes per transformar l’energia cinètica produïda pel pedaleig dels assistents en energia elèctrica. La dinamització de l’escenari per l’Associació La Clota, la radio ambulant creada per a activitats i reportatges a l’aire lliure. La presentació de No Limits Bikes, un projecte de rehabilitació social i econòmica a càrrec de la Cooperativa AURORA, la Universitat de Vic i tècnics de l’Ajuntament de Manlleu. Entitats de la ciclologistica es reuniran per compartir els reptes del repartiment d’última milla i de com dignificar el sector al nostre país, amb membres d’empreses socials del territori. A la tarda donarem veu a l’iniciativa del BiciBus i la xarxa ciclable d’Osona, amb la participació del col·lectiu Osona amb Bici i Canvis en Cadena, entre d’altres.  

Necessitats socials i mediambientals de les ciutats degut a una situació d’emergència climàtica

Actualment les ciutats i pobles ens trobem immersos en una situació d’emergència climàtica que no ha fet res més d’empitjorar en els últims any i més amb l’arribada de la Covid-19. Una oportunitat per re inventar-se, posar al centre a les persones i tenir cura del nostre planeta.  La bicicleta ha estat un motor de transformació social a través de projectes innovadors, d’intercooperació i de proximitat per la promoció de la mobilitat sostenible.  El número de bicicletes ha augmentat a les ciutat, un model de mobilitat més conscient i noves fórmules de cicloturisme ecològic.

Baika vol donar veu a totes les iniciatives que incentiven un consum responsable, de proximitat i amb valors socials.

Projecte singulars Aracoop d’intercooperació Auroracoop, Biciclot i Partee

Els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses, nous mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori. L’any 2020 s’ha publicat una convocatòria extraordinària de suport a Projectes Singulars Covid19 amb l’objectiu de reactivar econòmicament les empreses d’economia social, mitjançant processos d’intercooperació, i a través d’actuacions estratègiques, per tal d’aportar eines i solucions davant la situació actual de pandèmia i postpandèmia. L’aliança entre Auroracoop, Biciclot i Partee ha fet possible Baika, ja que tenim clar que al bicicleta ha estat el revulsiu duran la pandèmia. La bicicleta com a mitjà de transport ecològic, saludable i social. La bicicleta com e eix dels nostres projectes com passejades terapeutiques per la gent gran, promoció de l’economia circular amb el reparofitament de material o la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

Col·laboració de VicFires

Vicfires ha col·laborat l’organització de Baika en la seva primera edició al Parc Jaume Balmes. L’impuls de Vicfires ens ha permès arribar a més entitats i projectes de la mobilitat sostenible per fer difusió de Baika. La seva llarga experiència en l’organització de fires i mercats per tenir una visió més clara de les necessitats de l’esdeveniment. Agraïm a tot l’equip el suport per portar a terme la festa de la bici a Vic.

Esperem a tothom el dissabte 5 de juny al parc Jaume Balmes per celebrar la festa de la Bici.