Festa del Pi de Centelles

La Festa del Pi, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional de Catalunya, es celebra el mes de desembre. L'acte més conegut i freqüentat és del 30 de desembre al matí quan se surt a tallar el pi més bonic de la contrada i l'ofereixen engalanat a la patrona, Santa Coloma.

Mentre es baixa del bosc al poble, per anar a l'esglèsia, es galeja amb trets de trabucs i escopetes d'avantcàrrega.

Història

Les primeres dades escrites sobre la Festa del Pi són del 1751, i des d'aleshores està vinculada a la festivitat de Santa Coloma, patrona de Centelles. S'han vist en aquesta celebració antigues reminiscències de culte als arbres i de rituals pagans de fecundació relacionats amb el solstici d'hivern i amb la regeneració de la natura. És per això que cal suposar que l'origen d'aquesta festa es remunta molt més enrere del què la documentació reflecteix.

Festa del Pi

La Festa del Pi de Centelles va merèixer el títol de Festa Tradicional d'Interès Nacional per Ordre de 17 de novembre de 1987 de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 922) i declarada com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 25 de maig de 2010 per l'ACORD GOV/102/2010.

La festa

Tot i que la diada principal de la Festa del Pi és el 30 de desembre, hi ha diferents dies per preparar la jornada :

El 26 de desembre, dia de Sant Esteve, comencen els preparatius de la festa quan un grup de galejadors, així s'anomena als que participen a la festa directament, surten a escollir i marcar el Pi.

El dia 27 de desembre, al vespre, es confeccionen els ramells de pomes i neules que es pengen al pi.

El dia 29 de desembre a la tarda es fa el repartiment de pòlvora, la revisió d'armes i el lliurament d'insígnies, assegurances, etc. als galejadors que porten armes.

El dia 30 de desembre la festa comença a les set del matí amb la missa primera i a la sortida ja es deixen sentir els primers trets de les escopetes i dels trabucs per a despertar el poble. Després els galejadors van tots junts al bosc per esmorzar tradicionalment pa i botifarra que es cou al bosc. Un cop tallat el pi es puja a força de braços a la carreta i , tirada per dos bous, que el portarà dret cap a la vila, sempre acompanyat dels trets dels galejadors. A les 12 en punt del migdia entra al poble pel carrer de Sant Joan fins a arribar a la plaça Major on continuen escoltant-se els trets individuals i les tirades de tots plegats fins que el Ball del Pi trenca el soroll de les armes i tot seguit s'encaminen cap a la porta de l'església. Cap a la una del pi és baixat de la carreta i pujat per l'escala fins al replà davant del temple, on se'l fa ballar als acrods de l'orquestra i les veus dels galejadors entontant Ara balla el pi !.

Acabada la ballada, s'entra el pi a l'interior de l'església i es porta fins el presbiteria, on és lligat per la part inferior del tronc i penjat cap per avall sobre l'altar major amb cinc ramells de pomes i neules lligats a la brancada. El pi és hissat fins a l'alçada de la imatge de Santa Coloma que hi ha al retaule de darrere de l'altar, mentre els galejadors entomen l'himne de Santa Coloma de Cnetelles :

"Patrona de Centelles,
Coloma ocell del cel,
Guieu vers el camí de les estrelles,
Aquest poble fidel"

El dia 31 de desembre, dia de Santa Coloma i Festa Major d'hivern a les 11 del matí es fa l'ofici solemne amb l'assistència dels galejadors. A la sortida es galeja fins acabar la pòlvora.

El dia 6 de gener es tanca el cicle de la Festa del Pi. A la sortida de la missa de les dotze del migdia es despenja el pi i es reparteixen les branques i les pomes entre els galejadors.