Celebració de la declaració de la Festa dels Tonis de Manlleu com a Festa Tradicional d'Interès Nacional

Els actes tindran lloc el diumenge 2 de juny i s’iniciaran amb un itinerari urbà entre el Mas Roca, la plaça Fra Bernadí i el Museu del Ter. M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, farà lliurament de l’acreditació de la declaració als Tonis de Manlleu i a l’Ajuntament.

El Govern de la Generalitat va acordar el 5 de març de 2019 declarar la festa dels Tonis de Manlleu com a Festa Tradicional d’Interès Nacional, reconeixent-la com “una de les celebracions més arrelades del calendari festiu manlleuenc, amb uns trets singulars que la converteixen en una festa de referència en el context comarcal i nacional”. Aquesta ha estat una fita llargament treballada per l’entitat responsable de la Festa dels Tonis de Manlleu.


Per celebrar aquesta declaració el diumenge 2 de juny els Tonis de Manlleu han programat un seguit d’activitats. La jornada començarà amb un itinerari urbà des del Mas Roca passant per la Plaça Fra Bernadí i amb arribada al Museu del Ter amb les banderes i els carros dels Tonis de Manlleu i animat per l’Orquestra RiverTer i una ballada dels gegants de Manlleu. A continuació es farà l’acte institucional al Museu del Ter on tindrà lloc el lliurament del reconeixement als Tonis i a l’Ajuntament de Manlleu de Festa Tradicional d’Interès Nacional. L’acte comptarà amb la presència de Lluci Pujadas, president de l’Associació Sant Antoni Abat-Tonis de Manlleu, Àngels Blasco, Directora General de Cultura Popular, i  Àlex Garrido, Alcalde de Manlleu. L’associació també farà el lliurament de les antigues banderes dels Tonis de Manlleu al Museu del Ter per a la seva custòdia. En el transcurs de la celebració en Joan Arimany, gestor cultural, farà un parlament sobre “La Festa dels Tonis de Manlleu: tradició i capacitat d’adaptació”. Una ballada del Ball del Ciri a la plaça del Museu clourà la jornada.

 

RESUM D’ACTIVITATS DIUMENGE 2 DE JUNY:
10:30 – 12:00 Itinerari urbà des del Mas Roca passant per la Plaça Fra Bernadí i amb arribada al Museu del Ter.
12:00 – 13:00 Acte institucional al Museu del Ter de lliurament del reconeixement als Tonis i a l’Ajuntament de Manlleu de Festa Tradicional d’Interès nacional.
13:00 Representació del Ball del Ciri i refrigeri a la plaça del Museu del Ter