Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional de les Dones

L’Oficina VicDones-SIAD Osona ha preparat conjuntament amb diverses entitats una programació al voltant del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, per seguir sensibilitzant sobre les desigualtats, violències i discriminacions de gènere

Vic promou diferents actes entorn el Dia Internacional de les Dones

Cartell del Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Vic, a través de l’Oficina VicDones-SIAD Osona, organitza com cada any una sèrie d’activitats entorn al Dia Internacional de les Dones. La programació recull des de tallers, teatre, conferències, cinema, entre moltes d’altres. El regidor d’Igualtat, Josep-Ramon Soldevila, explica que la programació no se centra en un únic dia ja que és té “l’objectiu de sensibilitzar al màxim la ciutadania entorn les desigualtats, violències i discriminacions de gènere”.

Soldevila exposa que el 8 de març és un dia de vaga i de reivindicació dels drets de les dones, ja que les dones segueixen estant exposades a viure desigualtats, violències i discriminacions en diversos àmbits de la vida.

Enguany, s’ha volgut reflectir, especialment, la desigualtat que les dones pateixen per la doble jornada laboral amb una manca de coresponsabilitat de la feina de cures de la llar i la precarietat laboral, que limita el temps d’oci on malauradament hi ha assetjaments i agressions. Així mateix, s’ha volgut donar a conèixer el concepte sororitat, que reflecteix un lligam de germanor entre totes les dones, compartint els feminismes i l’apoderament vital, entre d’altres.

Sensibilització per la igualtat efectiva de dones i homes

La imatge de la campanya d’enguany és la de la Wilma Rudolph, una atleta afro-americana, guanyadora de quatre medalles olímpiques i considerada una de les millors velocistes de la dècada del 1960. De gran fortalesa, va seguir el seu somni tot i que de petita li havien dit que no podria tornar a caminar. Des de Vic Dones-SIAD Osona es creu que les dones en l’esport i la seva fortalesa sempre han estat invisibilitzades i, com es va observar en les darreres olimpíades, també van ser jutjades per la seva imatge enlloc per la seva destresa en l’esport.

La llei d’igualtat efectiva de dones i homes, aprovada el 21 de juliol de 2015 al Parlament de Catalunya, estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits i etapes de la vida. Per això, el programa d’activitats destaca per ser fruit del grup de diades, on hi participen diverses entitats, departaments i institucions de la ciutat de Vic.

Segona edició del concurs de microrelats ‘Dones amb veu i lletra’

Aquest any es presenta la segona edició del concurs de microrelats ‘Dones amb veu i lletra’ sobre els drets de les dones i la lluita per erradicar les desigualtats socials, econòmiques i les violències masclistes.

El concurs esta organitzat per l’oficina VicDones-SIAD Osona, amb la col·laboració de SIAD Manlleu, Mancomunitat La Plana i Ajuntament de Torelló. La data límit de presentació és l’1 d’abril i la resolució del jurat es donarà a conèixer el 9 d’abril a les 21.30 hores a l’Espai ETC. Posteriorment es projectarà 20th Century Women, pel·lícula en el context de finals dels 70, on tres dones exploren l’amor i la llibertat a Califòrnia, activitat organitzada Cineclub.

Visibilitat de les dones en activitats variades

La programa s’inicia amb ‘Memòries de Vic en femení’, visites guiades dels diumenges de a càrrec de Mercè Puntí, historiadora i catedràtica, en què se seguiran les petjades més rellevants de diverses dones en la història de Vic i que s’ha organitzat conjuntament amb l’oficina de Turisme de Vic.

Sota el títol de ‘Dona i empresa’, que tindrà lloc el 7 de març, se celebrarà la primera trobada per parlar de l’emprenedoria femenina amb taules rodones de carrer i amb la participació de diverses referents en el món empresarial.

'Les dones del vi’ és un tast de vins que tindrà lloc el 16 de març a càrrec de la sommelier Núria Febrer, pel que ja s’han exhaurit les places; i també es repetirà el 17 de març el taller d’autodefensa feminista com a eina d’apoderament a càrrec de l’educadora social i especialista en arts marcials, Mireia Muñoz Miquel.

Durant el mes de març la Bilbioteca exposarà una selecció de llibres escrits per dones o sobre el moviment feminista amb l’objectiu de visibilitzar les aportacions de les dones a la societat.

Trobareu tots els detalls i la programació completa aquí.