Molts anys de bruixes i bruixots: 22è Caud e Bruixes de Centelles

Des de fa molts anys les dones nascudes a Centelles, i a molts d’altres pobles de Catalunya, han tingut fama de bruixes.

L’origen d’aquesta fama ha estat fina ara impossible d’esbrinar. S’ha transmès de generació en generació de manera constant fins arribar als nostres dies.

Poques són les fonts d’informació per treure’n l’entrellat. La tradició oral ha transmès en forma de rodolins aquesta fama, recollits per Joan Amades en els seu Folklore de Catalunya.

Els rodolins diuen així: De Centelles, bruixes totes elles O bé Centelles, terra de bruixes. Hi ha lleugers indicis que ens poden relacionar aquestes dues paraules: bruixes i Centelles.

Ens hem de traslladar al segle XVII quan en plena febre de persecució de bruixes, generada per les autoritats civils i eclesiàstiques per raons molt diverses que afectà a molts racons del nostre país, Centelles tampoc se’n va escapar. Aquestes referències són les següents: Una dona de Seva va ser penjada al Pla de les Forques per tenir pactes amb el diable. El diable, denominat Sàbat, sempre acompanyava a les bruixes i és un eix central de la festa o cau de bruixes.

Sigui per les notícies històriques o per la tradició oral, Centelles ha volgut recuperar aquesta tradició, per això cada any celebra el Cau de Bruixes quinze dies abans de Carnaval oficial o una setmana abans del Carnaval de Centelles.

CAU DE BRUIXES 2019