La consellera Borràs inaugura la restauració del Monestir de Santa Maria de l'Estany

La intervenció permet ampliar la visita al monument i la seva comprensió atès que s’ha restaurat el claustre i s’ha construït una nova escala d’accés públic que connecta amb el sobreclaustre

La consellera visita el claustre del monestir de Santa Maria de l'Estany
La consellera visita el claustre del monestir de Santa Maria de l'Estany
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha inaugurat avui la restauració del Monestir de Santa Maria de l’Estany (Moianès), que ha durat sis mesos i ha permès posar en valor el monument. La intervenció s’han centrat en el claustre, on s’ha treballat en la millora del sistema de recollida d’aigües, la restauració de la columnata i l’adequació dels accessos. La restauració de Santa Maria de l’Estany ha permès ampliar la visita i la comprensió del monument.
 
Abans de visitar el claustre remodelat, la consellera ha fet un breu discurs en què ha recordat unes paraules d'Umberto Eco: “Cada cultura absorbeix elements de les cultures pròximes i llunyanes, però després es caracteritza per la manera en què incorpora aquests elements”, i ha afegit que Catalunya i el seu patrimoni és el sumatori de tradicions, llengües, cultures diverses. Tot seguit, la consellera i la resta d'autoritats han fet un recorregut per la remodelació del sobreclaustre acompanyats de l’arquitecta Meritxell Iznaraja.
 
L’existència de filtracions d’aigua i la dificultat del manteniment dels canals havia provocat la presència d’humitats, floridures i despreniment de la capa superficial de la coberta, realitzada a base d’una estructura de formigó els anys 1981 i 1984. Per tal de garantir la impermeabilització s’ha substituït la coberta existent i s’ha col·locat una nova canal perimetral a l’extrem que recull totes les aigües i alhora protegeix el conjunt de la columnata. La nova canal, realitzada amb xapa de coure plegada aboca l’aigua mitjançant quatre gàrgoles, també de coure, en les nous pous de grava del pati. Al pati, a més de dels nous pous de grava i la realització d’una nova xarxa de sanejament que connecta a l’existent, s’han substituït els xiprers per una plantació de plantes aromàtiques.
 
La restauració de la columnata ha consistit en la neteja, consolidació i protecció de columnes, bases, capitells, impostes i murets del conjunt. Aquestes tasques han comptat amb el seguiment del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
 
A més, s’ha construït una nova escala d’accés públic que connecta la zona visitable del museu, situada a la planta baixa, amb el sobreclaustre. La nova escala, realitzada amb acer pintat es desenvolupa amb tres trams i se situa entre el taulell d’atenció al públic i el museu. Per a ús exclusiu de manteniment, l’escala fa possible l’accés a la coberta a través d’una finestra que alhora dota de llum zenital l’espai.
 
L’actuació al Monestir s’ha realitzat sota la direcció de l’equip format per l’arquitecta Meritxell Inaraja i els arquitectes tècnics de l’empresa Ardèvol Consultors Associats, i ha comptat amb la supervisió dels tècnics del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura.
 
 
Restauració en el marc de l’1% cultural 
Les obres de restauració del Monestir de Santa Maria de l’Estany, amb una dotació de 300.000 euros, s’han dut a terme d’acord amb el conveni específic establert entre el Departament de Cultura, Cedinsa Eix Transversal, Concessionària de la Generalitat de Catalunya, SAU, i el Bisbat de Vic, com a propietari del monument.
 
Cedinsa ha patrocinat, en aplicació de l’1% cultural, 7 actuacions d’interès de la Generalitat de Catalunya, amb una inversió total de 2.400.000 euros. L’any 2012 es va signar el conveni marc de col·laboració entre els Departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat i Cedinsa Eix Transversal per al patrocini de la restauració de béns culturals,  i es va establir el marc regulador de la col·laboració de les parts per a dur a terme la restauració, conservació, recuperació i millora de béns d’interès històric, artístic i arqueològic, patrocinades per Cedinsa, especialment a la Catalunya Central. Els projectes de restauració s’han centrat en béns ubicats en els entorns de la C-25, a les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i el Moianès.