Tret de sortida de l'exposició ‘Oliba Episcopus', aquest dissabte, a Vic,

Les Bíblies de Ripoll, juntes al cap de mil anys

L’exposició ‘Oliba Episcopus’, que aquest dissabte s’inaugura a Vic, reuneix algunes de les millors obres de l’art europeu del segle XI

Al cap de mil anys, dues Bíblies que els monjos del monestir de Ripoll van confecciona al segle XI s’han tornat a trobar. La Bíblia de Rodes, dipositada a la Bibliothèque Nationale de París i la Bíblia de Ripoll, que es conserva a la Biblioteca Vaticana de Roma, s’han reunit a Vic a l’exposició “Oliba Episcopus”, que s’inaugura aquest dissabte al matí. La mostra, la més ambiciosa que ha produït el Museu Episcopal de Vic, trasllada el visitant al segle XI, l’època del bisbe Oliba. Enguany es compleixen mil anys des de que Oliba va ser investit bisbe de Vic, on aixecaria la catedral romànica. Fill de la família dels comtes de Cerdanya i Besalú, Oliba havia estat també l’abat dels monestirs de Ripoll i Cuixà, i la seva figura es considera una de les més influents en la Catalunya comtal.

L’exposició es podrà visitar fins al mes de gener i reuneix peces procedents de diversos museus d’Europa, entre les quals hi ha algunes de les obres d’art més destacades de l’època, com els canelobres del bisbe Bernward de Hildesheim (Alemanya), el sudari de Sant Lambert de la catedral de Lieja (Bèlgica) o l’arqueta d’Hixam II, califa de Còrdova, del tresor de la Catedral de Girona. Les dues bíblies, però, són les peces més destacades, per les seves riques il·lustracions  que constituïen “un banc d’imatges” a partir de les quals els artistes creaven altres obres, com la portalada del monestir de Ripoll, segons ha explicat el comissari de l’exposició, Marc Sureda.

“Oliba Episcopus” s’inaugurarà aquest dissabte al migdia, en un acte al que estava prevista l’assistència del president de la Generalitat, Quim Torra. Aquest matí, però, el MEV ha rebut la comunicació de què la visita quedava anul·lada per causes de força major.

Font: El9nou.cat