Manlleu acull la sisena nevera solidària

El passat  dijous 13 de setembre, s’inaugurà la sisena Nevera Solidària a Catalunya situada al Casal Cívic Frederica Montseny de Manlleu.

La presentació va comptar amb la presència d’Àlex Garrido, alcalde de Manlleu; Imma Cervós,  subdirectora Regional a la Catalunya Central de l'ASPCAT i  Francesc Molina, subdirector d’Acció Cívica -representant respectivament als  departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies-  que han col·laborat en la nevera juntament amb l’organització impulsora del projecte GBGE i la impulsora local Mercè Coma. Van ser presents també Ariadna Port infermera Familiar i Comunitària,  impulsora i encarregada de realitzar el  taller teatralitzat sobre malbaratament alimentari a les escoles: Com arribar a ser Agent Antimalbaratament alimentari (AGAM);   Álvaro Saiz creador del projecte i coordinador de la xarxa de neveres solidàries i Juan Marcos de Miquel Sagnier veterinari de Salut pública dinamitzador de la Comunitat de pràctiques que va elaborar la guia per de la seguretat dels aliments per el projecte Nevera solidària. 

La instal·lació d'una nevera solidària posa a l'abast de tothom que hi vulgui participar un refrigerador per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona. Des de l'inici del projecte se n'ha destacat la universalitat: el destinatari dels aliments pot ser qualsevol, amb independència de la situació socioeconòmica. D’aquest projecte s’ha fet difusió a particulars i minoristes del barri on estarà situada així com els centres educatius més propers.

Els voluntaris de la Nevera Solidària reben una petita formació de tècnics de l’Agència de Salut Pública i són els encarregats de vetllar pel bon funcionament de la nevera, realitzant les tasques de neteja i revisant la caducitat dels aliments que s’hi dipositen. En aquesta ocasió les persones encarregades i formades per a garantir el control del risc de la nevera pertanyen al col·lectiu de dones magrebines de Manlleu

El projecte Nevera Solidària va néixer l’any 2015 de la mà de GBGE, situada a Galdakao (Biscaia) i té l’objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari. Els seus objectius són donar una segona oportunitat als aliments, permetre la confidencialitat de l’ús de la nevera i fer reflexionar a la població en general sobre aquesta problemàtica.

En el marc de les comunitats de pràctica (CoP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, durant l'exercici 2016-2017 un grup de treball va estudiar el projecte Nevera Solidària i va elaborar un document que servís de guia per a aquesta iniciativa.

El desembre de 2016 es va inaugurar la primera nevera solidària a Catalunya ubicada a l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu que va tenir com a promotors l’Ateneu L'Harmonia, Rezero i Nutrició Sense Fronteres. Arran de 'experiència de Sant Andreu, s'han posat en marxa la  Nevera Solidària a l’Espai Antoni Miró Peris, Barcelona, inaugurada el 10 de maig de 2017  amb els promotors: Espai Antoni Miró Peris i Farinera del Clot; la Nevera Solidària Seu d'Urgell, Lleida, inaugurada el 30 de juny de 2017 amb el promotor: Ateneu Alt Urgell; la Nevera Solidària Vila-seca, Tarragona, inaugurada l' 11 de desembre de 2017 amb els  promotors: Casal Popular El Rebotim i Associació Re@ctivat' i la Nevera Solidària Casp, Barcelona, inaugurada el 10 de maig de 2018 i promoguda pels creadors del projecte Box-Up.