El Moianès, la comarca rural amb millor comportament econòmic de Catalunya, segons un estudi de l'UAB

El Moianès destaca entre les 22 comarques rurals catalanes com una de les que ha tingut millor comportament econòmic i laboral entre 2008 i 2017, els anys de la crisi. L’estudi L’evolució de la indústria manufacturera a les comarques rurals catalanes, presentat aquest dimecres a Moià amb la presència de membres del Grup de Recerca en Desenvolupament Rural de la UAB, assenyala que el Moianès és una de les quatre comarques on ha crescut l’ocupació en aquests nou anys i que ha tingut millor comportament que el que li correspondria per la seva especialització industrial.
El subsector ‘’alimentació i begudes és de lluny la primera activitat manufacturera en el món rural, i el Moianès no n’és una excepció. Aquesta comarca té punts avantatjosos respecte a altres zones rurals, amb una població més joves i més proximitat als grans centres. Lourdes Viladomiu, del grup de recerca de la UAB, destaca que la comarca ha sabut mantenir “una producció identificativa del territori, capacitat d’adaptació dels actors tradicionals”.

Els estudiosos destaquen que “el Moianès ha sabut coordinar el teixit social i econòmic, ha tingut cohesió com a comarca i han coincidit en la manera de fer polítics i tècnics”. És la mateixa sensació que van expressar els tres empresaris que van complementar la presentació, Oriol Ventura, Sebastià Ubasart i Marc Capdevila. Tots tres destacaven la feina que havia fet el Consorci del Moianès abans de ser oficialment comarca. També van estar d’acord a indicar les dificultats per trobar treballadors per a feines específiques. El consens final és treballar perquè la indústria continuï sent un pal de paller.

En aquest sentit, els tres empresaris van reclamar una millora dels tres polígons que hi ha a Moià, un dels quals encara per desenvolupar. L’alcalde, Dionís Guiteras, va demanar que hi hagués un compromís responsable per part de tots. “Els propietaris no poden demanar preus especulatius i els empresaris s’han de comprometre a quedar-se. Ens trobem que tenim competència per part del mateix Incàsol de la Generalitat que necessita vendre i ho fa a preus barats sól industrial al voltant de la comarca”, va dir.