Les Adoberies estrena un espectacle teatral que recrearà el passat adober de Vic i dels seus treballadors

Es tracta d’una iniciativa de l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Vic que s’inclourà a l’oferta turística de la ciutat i que serà representada per la companyia osonenca CorCia Teatre

El proper divendres 18 de juliol, Les Adoberies de Vic obre les portes a la ciutadania per oferir un espectacle teatral que recrea la història d’aquest emblemàtic emplaçament i explica l’ofici dels pellaires al llarg dels anys. Aquest espectacle, anomenat A flor de pellés una producció de la companyia osonenca CorCia Teatre amb el suport de l’Ajuntament de Vic i sota la batuta de Joan Roura, director de l’espectacle. La iniciativa neix de l’àrea de Turisme amb la voluntat de donar a conèixer la història de Les Adoberies i del passat adober de la ciutat, ja que Vic va ser un centre molt important per a la indústria de la pell durant segles, sent-ne líder mundial el segle XX. 

Ara fa un any, a l’abril del 2024, Les Adoberies de Vic va obrir les portes després d’un profund procés de rehabilitació que ha convertit aquest emplaçament en un punt neuràlgic del futur Eix Cultural de Vic, al voltant del riu, que aglutinarà un eix d’activitat i vida comunitària i revitalitzarà el barri de les Adoberies. La regidora de Turisme, Anna Alemany, ha explicat que “durant tot aquest últim any, hem fet jornada de portes obertes i visites guiades a Les Adoberies, i ara volíem organitzar alguna cosa diferent, motiu pel qual va néixer aquest projecte”, en referència a l’espectacle teatral A flor de pell. 

Per fer-ho, el director de l’espectacle, Joan Roura, i els intèrprets de la companyia CorCia Teatre - Jordi Arqués, Anna Busanya, Xevi Font i Laia Monforte - han dut a terme un minuciós treball de documentació per poder recrear de manera fidel com era un dia laboral a Les Adoberies: “hem parlat amb gent que havia treballat a les pellaries i també ens han cedit material”, en paraules de Joan Roura. El director de l’espectacle també ha destacat que “ens agrada explicar històries des del lloc on es van produir” i ha qualificat el treball de creació de l’espectacle com “un acte de reivindicació nostra”.  

L’espectacle teatral es representarà els divendres i dissabtes des del 18 de juliol i fins al 9 d’agost de 2025 (18, 19, 25 i 26 de juliol i 1, 2, 8 i 9 d’agost) en un primer passi a les 7 de la tarda i, un segon, a les 9 de la nit. L’obra tindrà una durada d’una hora i un preu de 16 euros. Les entrades es poden adquirir a partir del 10 de juliol presencialment a l’Oficina de Turisme de Vic o telemàticament a través de la pàgina web de victurisme.cat Des de l’àrea de Turisme tenen previst, de cara a la tardor, que l’espectacle passi a oferir-se de manera permanent a la carta de serveis de Turisme. 

 

Fitxa artística A flor de pell 

La proposta teatral dona veu a les dones i els homes que, durant segles, van treballar la pell a Vic amb esforç i dignitat. La companyia CorCia Teatre observa i retrata el món a través de les vides de la gent humil, centrant-se en la vessant més humana. D’aquesta manera, es pot explicar la història des de la vida quotidiana i l’ànima dels oficis. Uns personatges efímers, però plens de veritat, que ens recorden milers de vides invisibles que van contribuir al progrés industrial de la nostra ciutat. 

  • Dramatúrgia i direcció: Joan Roura
  • Interpretació: Jordi Arqués, Anna Busanya, Xevi Font i Laia Monforte
  • Tècnic i disseny de llums: David Parera
  • Vestuari: Elisa Crehuet
  • Disseny sonor: Joan Casas
  • Gestió administrativa: Anna Presegué 

Una producció de CorCia Teatre amb el suport de l’Ajuntament de Vic. Agraïments a Josep Casanovas, Família Martí, Joan Font i Roser Pla, Toti Toronell, Marc Barnolas, Martí Blanich Font i Etcètera Teatre. 

 

Les Adoberies de Vic

Les Adoberies de Vic han estat un element clau de la indústria de la pell durant segles, tot i que han experimentat canvis significatius al llarg del temps. Des del seu origen en èpoques antigues fins a la seva rehabilitació moderna, aquestes adoberies han vist el seu paper evolucionar des de centres industrials fins a un punt cultural i comunitari en l’actualitat.

La història de les Adoberies comença amb les seves primeres referències al segle XII i es consolida al segle XVI amb la prohibició del treball de pells dins del recinte urbà, traslladant l’activitat a la ribera del riu Mèder. El segle XVIII marca un període d'expansió, amb la construcció d'adoberies comunals i millores en la infraestructura local, com per exemple, el rec i el Molí d’en Saborit.

L'arribada del ferrocarril al segle XIX va portar un impuls significatiu a la indústria, però la Guerra Civil Espanyola va marcar el començament d'una recessió. Durant la dècada dels 90, la globalització i les noves necessitats ambientals van contribuir a la decadència del sector.

 

Activitat turística a Vic durant l’estiu

A banda de l’espectacle teatral A flor de pell a Les Adoberies, Vic ofereix una àmplia carta per tal que tothom que visiti Vic durant aquest estiu, trobi el seu espai. A continuació, es detalla la programació estiuenca que ofereix l’àrea de Turisme.

 

De Portes Endins

  • Descripció: Una forma de descobrir espais de la ciutat de Vic que, per diferents motius, no tenen un horari regular d’obertura per a visites. Una bona ocasió per gaudir d’elements del patrimoni de Vic que resten immerescudament amagats.
  • Espais: Museu Balmes, Casa Natal de Sant Miquel dels Sants, Església del Monestir de Santa Teresa, Subseu del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, Museu Claretià, Església i museu del Convent del Sagrat Cor, Museu del Pare Coll.
  • Dates i horaris: Cada diumenge un espai, de 12h a 13h. Del diumenge 29 de juny al diumenge 28 de setembre.
  • Preu: Gratuït

 

Joc Les Tres Voltes per Vic

  • Descripció: Joc de descoberta del patrimoni de la ciutat. Una aventura digital, per a tota la família, que aglutina tres jocs en un, i ens transporta a tres èpoques importants per a la ciutat de Vic: la medieval, la barroca i la modernista. L’objectiu del joc és poder completar cadascuna de les Tres Voltes.
  • Durada aproximada: 90 minuts per volta. S’accedeix al joc per mitjà d’un codi QR que es troba en un mapa/ fulletó que es dona a l’Oficina de Turisme de Vic.
  • Dates i horaris: Tot l’any a qualsevol hora ja que el joc és exterior.
  • Preu: Gratuït.

 

Joc El Bisbe Oliba i el manuscrit perdut

  • Descripció: El bisbe Oliba ha perdut un document molt important per signar els acords de Pau i Treva, l’objectiu és ajudar a recuperar-lo. Per fer-ho s’han de superar una sèrie de proves que es proposen en un llibret i amb l’ajuda de les escultures del centre històric. Joc de pistes destinat a famílies amb fills i filles de 6 a 12 anys, per descobrir la ciutat així com l’empremta que hi va deixar l’emblemàtica figura del bisbe Oliba. S’accedeix al joc comprant el llibret que es ven a l’Oficina de Turisme de Vic, es dona un llibret per família.
  • Durada aproximada: 90 minuts.
  • Dates i horaris: Tot l’any a qualsevol hora, ja que el joc és exterior.
  • Preu: 2 euros.

 

Conveni Rupit i Vic com a ànimes barroques

  • Descripció: Podem parlar del barroc com a nexe d’unió de les dues poblacions. Hi ha un conveni entre els ajuntaments corresponents per a la promoció que trobareu al web VIC-RUPIT: Ànimes Barroques — Vic Turisme

 

Especial Vicpuntzero estiu 2025

 Visites guiades Experiència Vicpuntzero diürnes

 

  • Descripció: Visitar Vicpuntzero és viure una experiència que ens submergeix al punt més alt del centre històric, on Vic va començar fa 2.000 anys amb la creació de la ciutat romana d’Auso.

La visita guiada Experiència Vicpuntzero inclou els diferents espais de l’església barroca de la Pietat. El jaciment arqueològic de la capella Fonda, amb restes tardanes antigues i medievals, la nau central, l’espai sobrecapelles, el cor, la pujada al campanar i un audiovisual immersiu on es proposa un recorregut per la història de la ciutat amb l’art com a fil conductor.

  • Dates i horaris: Dissabtes, diumenges i festius a les 12 h durant tot l’any. Del dilluns 14 de juliol i fins el divendres 29 d’agost cada dia a les 12 h.
  • Preu: 6 euros normal, 4 euros reduïda.
  • Entrades: Oficina de Turisme de Vic i online a vicpuntzero.cat

 

Visites guiades Experiència Vicpuntzero de nit

 

  • Dates i horaris: Del divendres 11 de juliol fins el dissabte 30 d’agost tots els divendres i dissabtes a les 22 h.
  • Preu: 8 euros normal, 4 euros reduïda.
  • Entrades: Oficina de Turisme de Vic i online a vicpuntzero.cat
  • Sortida: Plaça de la Pietat, a les 22h.

 

Visita guiada Descobrir Vic

 

  • Descripció: Inclou tots els espais de la Pietat, com són el jaciment arqueològic, la nau central, l’espai sobrecapelles, el cor, la pujada al campanar i la visualització d’un audiovisual immersiu on es proposa un recorregut per la història de la ciutat amb l’art com a fil conductor. L’església es converteix en el punt de partida d’un  recorregut pel centre històric de la ciutat de Vic, tot visitant la nau central de la catedral.
  • Dates i horaris: Tots els dissabtes a les 17 h durant tot l’any.
  • Preu: 8 euros normal, 4 euros reduïda.
  • Entrades: Oficina de Turisme de Vic i online a vicpuntzero.cat

 

Mapping al Temple Romà

 

  • Descripció: Expliquem la història del Temple Romà amb tècniques de vídeo mapatge. En el punt més alt del centre històric, la paret sud del Temple Romà serveix com a llenç per explicar aquest edifici que ha anat canviant al llarg del temps.

Dos mil anys d’història en un mateix espai, dos edificis en un, al lloc on Vic va començar.

  • Dates i horaris: Pendent de la finalització de les obres del Temple Romà.
  • Preu: Gratuït.

  

Accés lliure a l’església de la Pietat

 

  • Descripció: Visita lliure a l’església de la Pietat, els espais visitables són la nau central, la sagristia, la capella Fonda, el cor i el sobrecapelles. El campanar i l’audiovisual immersiu estan reservats per a les visites guiades.
  • Dates i horaris: Dissabtes, diumenges i festius de 10h a 12h durant tot l’any. Del dilluns 14 de juliol i fins el dissabte 30 d’agost, de 18 a 20h.
  • Preu: Gratuït.

 

 El Misteri de la Pietat

 

  • Descripció: Activitat gratuïta per a públic familiar que consisteix en resoldre vuit enigmes sobre elements de l’interior de l’església de la Pietat (per exemple els sants de la nau central, l’altar...). S’accedeix a l’itinerari per mitjà d’un codi QR que es troba en un cartell ubicat al taulell de l’interior de l’església de la Pietat.
  • Durada aproximada: 45 minuts.
  • Dates i horaris: Dissabtes, diumenges i festius de 10h a 12h tot l’any. Del dilluns 14 de juliol i fins el dissabte 30 d’agost, de 18 a 20 h.
  • Preu: Gratuït.

 

Concert Stagnum església de la Pietat

 

  • Descripció: El festival musical i cultural STAGNUM de l’Estany nasqué l’any 2009 com un petit festival musical que té lloc al monestir de Santa Maria de l’Estany, amb un aforament màxim de 200 persones. Amb el pas dels anys aquest ha ampliat i millorat la seva oferta cultural, professionalitzant el tarannà del festival i afegint als concerts (simfònica, òpera, jazz, soul, gòspel, barroc...) altres activitats com tallers, xerrades i molt més. L’STAGNUM és fruit de la col·laboració de l’Ajuntament de l’Estany i l’Albergueria – Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic.

Enguany serà l’edició número 17 i per celebrar-ho s’ha decidit fer una activitat especial a l’església de la Pietat, que consistirà en una presentació acompanyada amb un vídeo per fer un recordatori dels 17 anys del festival i després un concert gratuït de 2 hores. Concert acústic amb un quartet musical compost per un piano, un clarinet, un bateria i un baix (Ignasi Terraza, Martí Mitjavila, Pau Bombardó i Manel Álvarez).

  • Dates i horaris: Divendres 18 de juliol a les 19.30h.
  • Preu: Gratuït.

 

Audioguies Experiència Vicpuntzero en anglès, francès i castellà

 

  • Descripció: L’objectiu és que els visitants que no parlin català i que vulguin gaudir de l’Experiència Vicpuntzero diürna ho puguin fer acompanyant la visita amb les audioguies que estaran disponibles en anglès, francès i castellà. Accediran a l’audioguia amb un codi QR que els facilitarem des de l’Oficina de Turisme i necessitaran els seus telèfons mòbils smartphone i portar els seus propis auriculars, en cas de no tenir-ne tenim previsió de vendre’n a l’Oficina de Turisme.
  • Dates i horaris: Dissabtes, diumenges i festius a les 12h durant tot l’any. Del dilluns 14 de juliol i fins el divendres 29 d’agost cada dia a les 12 h.
  • Preu: 6 euros normal, 4 euros reduïda.
  • Entrades: Oficina de Turisme de Vic i online a vicpuntzero.cat Inauguració juliol 2025.