El Lluçanès participa activament en la trobada de les Gastrosàvies, dedicada al llegat culinari català
La gran trobada de les Gastrosàvies, celebrada el passat dilluns 24 de novembre a Món Sant Benet, va reunir més de 240 dones d’arreu del país en un espai d’intercanvi, reconeixement i transmissió de coneixement culinari. El Lluçanès hi va prendre part amb una delegació de 27 gastrosàvies de diversos municipis, coordinades pel Consorci del Lluçanès.
L’acte forma part de les més de 500 actuacions impulsades en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i ha comptat amb el suport de la Fundació Alícia. El projecte té per objectiu reforçar el valor social de les àvies que han preservat i transmès la cuina tradicional catalana. Durant la inauguració, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va destacar el paper d’aquestes dones en la continuïtat del patrimoni gastronòmic del país.
La jornada va incloure ponències especialitzades sobre patrimoni i cultura alimentària, demostracions de cuina en directe i espais de trobada intergeneracional.
Participació del Lluçanès
El Consorci del Lluçanès va dur a terme una tasca de coordinació amb les cuineres del territori per facilitar-ne la participació en aquest gran esdeveniment.
La contribució del Lluçanès va ser significativa, tant pel nombre de participants com per la seva implicació en la recuperació col·lectiva de receptes tradicionals.
Entre les participants, Margarita Rodellas, Gastrosàvia de Perafita, va enregistrar la recepta de la seva sopa torrada amb pilotilles, i va participar com a ponent en la segona taula rodona explicant de forma emotiva els records que li aporten la preparació d’aquesta recepta d’aprofitament. Margarita ha estat mencionada en la notícia sobre la jornada a La Vanguardia, entre altres mitjans de comunicació.
Paral·lelament, una desena més de dones del Lluçanès i algun home van aportar receptes que recordaven de les seves mares i àvies. Totes les receptes recollides, més de 400, es troben a la web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (agricultura.gencat.cat)
Projecció i continuïtat del projecte
Les gastrosàvies participen també en el calendari “12 mesos, 12 paisatges”, que recull mensualment una recepta gravada. Aquesta iniciativa contribueix a reforçar la marca Cuina Catalana i la participació del Lluçanès reflecteix el compromís del territori amb la conservació i la transmissió del seu patrimoni gastronòmic.






