El Gran Dinar d'Aprofitament omplirà aquest diumenge la plaça del Carbó de Vic
La iniciativa vol sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i oferir un àpat gratuït elaborat amb aliments que normalment es llençarien
Aquest diumenge 5 d’octubre, la plaça del Carbó de Vic acollirà el Gran Dinar d’Aprofitament, un àpat gratuït elaborat amb aliments recuperats per conscienciar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i promoure la sostenibilitat. La iniciativa la van presentar aquest dimecres Raquel Sánchez, directora dels serveis territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a la Catalunya Central; la regidora de Comerç, Estratègia Econòmica i Desenvolupament Territorial de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, i la directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, Gaby Susanna, al Centre Cultural Joan Triadú.
Tal com van explicar durant la presentació, el dinar comptarà amb la participació de cuiners del col·lectiu Osona Cuina, voluntariat i diverses entitats compromeses amb la sostenibilitat. Les persones que hi vulguin assistir han de portar plats, gots i coberts, i no cal inscripció prèvia. Qui vulgui col·laborar com a voluntari, pot apuntar-se a través d’aquest enllaç.
Durant la presentació, Bet Piella, regidora de Comerç, Estratègia Econòmica i Desenvolupament Territorial de l’Ajuntament de Vic, va subratllar la relació del Gran Dinar amb el projecte Osona Biocircular: “Estem molt contents d'acollir el Gran Dinar d’Aprofitament a Vic. Aquest àpat és una de les moltes accions que impulsem dins del projecte Osona Biocircular, que vol transformar el model productiu de la comarca cap a la sostenibilitat. No només es tracta de canviar la manera com es produeixen els aliments, sinó també com els consumim i els aprofitem”. Piella va detallar que “des de l’Ajuntament hi posem tota la logística: contactes amb els cuiners, organització de les taules i cadires, i la coordinació dels voluntaris”. “Aquest dinar coincideix, a més, amb la 5a Fira de l’Economia Circular de Vic, on hi haurà activitats, jocs i paradetes, i és un context ideal perquè la ciutadania descobreixi i experimenti la sostenibilitat de manera pràctica”, va afegir.
Seguidament, Raquel Sánchez, directora dels serveis territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a la Catalunya Central, va contextualitzar el Gran Dinar dins de la campanya general d’aprofitament d’aliments impulsada pel departament: “Estem molt agraïts que Vic aculli el Gran Dinar d’Aprofitament. Aquest àpat forma part d’una campanya més àmplia que involucra restaurants i projectes a tota Catalunya per aprofitar aliments que serien desaprofitats i conscienciar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari. L’any passat, a Girona, es van recuperar prop de 500 quilos d’aliments durant el Gran Dinar, que van ser transformats en àpats comunitaris. A més, iniciatives com GastroRecup, que impulsa la gastronomia com a eina per aprofitar aliments, mostren com es poden crear àpats de qualitat mentre es promou la sostenibilitat. “Aquestes experiències evidencien la necessitat de continuar treballant en aquesta línia, ja que cada acció compta”, va concloure.
Per la seva banda, Gaby Susanna, directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, va explicar la participació ciutadana i l’organització de l’esdeveniment: “El Gran Dinar és un àpat elaborat amb aliments que han quedat fora del circuit comercial. Volem que la ciutadania prengui consciència de la problemàtica del malbaratament i participi activament, espigolant, preparant o compartint els aliments amb la comunitat. Comptem amb la col·laboració de cuiners i altres entitats per fer possible aquest àpat comunitari i transformar aliments que podrien haver-se perdut en un gran àpat col·lectiu.”
Després de la presentació va tenir lloc la jornada tècnica Iniciatives contra les pèrdues i el malbaratament alimentari a Osona, on experts i projectes del territori van compartir bones pràctiques i experiències, reforçant la implicació de la ciutadania i mostrant com la col·laboració entre administracions, entitats i voluntariat pot convertir els aliments recuperats en un àpat comunitari memorable.