El Parc del Castell de Montesquiu impulsa la millora florística de les pastures per reforçar la biodiversitat i beneficiar el benestar animal
Un assaig realitzat al Parc amb el suport del Centre Tecnològic BETA demostra que incorporar llavors de prats ben conservats incrementa la diversitat d’espècies, especialment d’aquelles pròpies dels prats. Aquesta actuació també permet obtenir un aliment més complet i equilibrat per als cavalls del Parc.
Des del 2019, al Parc del Castell de Montesquiu s’hi duu a terme un assaig, en col·laboració amb el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), amb l’objectiu d’incrementar la riquesa florística de les pastures sembrades. L’actuació ha consistit a ressembrar amb llavors procedents de prats de dall ben conservats (prats donadors) de la Vall d’en Bas. A les dues pastures sembrades - una a la finca de les Codines i l’altra a la finca de la Casanova - es fa un seguiment anual que inclou inventaris de la composició florística, la producció anual (tant de matèria fresca com de matèria seca total) i l’anàlisi de la proporció dels diferents grups d’espècies des del punt de vista farratger: gramínies, lleguminoses i altres.
Els resultats mostren un augment de la diversitat d’espècies, amb un increment notable de les característiques dels prats, i el manteniment de la producció anual, amb una proporció més alta de lleguminoses. Aquesta millora repercuteix en una pastura de més qualitat nutritiva, fet que permet als cavalls disposar d’un aliment més equilibrat i beneficiós.
L’equip tècnic del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC és l’encarregat de fer el seguiment de l’evolució d’aquestes pastures ressembrades.
Més riquesa florística a Sant Moí
L’any 2016 es va avaluar la qualitat ecològica de les pastures del Parc a partir de la seva riquesa florística. L’estudi va evidenciar que bona part de les pastures presentaven una baixa qualitat pel que fa a la diversitat florística, amb l'excepció dels prats de Sant Moí, que es trobaven en bon estat ecològic i mostraven una elevada varietat de flora pròpia de les pastures.
En aquests prats de Sant Moí s’ha dut a terme una acció de millora consistent en una desbrossada i una sega anual, amb l’objectiu d’afavorir el creixement, la floració i la fructificació de l’herba. Aquesta pràctica permet utilitzar-los com a prats donadors de llavors de plantes característiques, per millorar la riquesa florística d’altres prats amb un índex de qualitat baixa (prats receptors).