El Soler de n'Hug dona el tret de sortida al 10è Benvinguts a Pagès a Osona i el Lluçanès

El Consorci del Lluçanès va organitzar aquest dijous la presentació oficial de la desena edició de Benvinguts a Pagès a Osona i el Lluçanès. L’acte, celebrat a la granja familiar El Soler de n’Hug, de Prats de Lluçanès, va servir per posar en valor una dècada d’aquest esdeveniment que acosta el món agrari al públic general a través de tastos, visites i experiències de proximitat.

L’alcalde de Prats de Lluçanès i president del Consorci, Jordi Bruch, va inaugurar l’acte posant en valor les virtuts del territori i reivindicant el paper del Consorci del Lluçanès en la promoció d’iniciatives que donen visibilitat als petits productors agroalimentaris. Segons va assenyalar, “Benvinguts a Pagès és un altaveu que permet mostrar de primera mà l’esforç de la pagesia i contribuir a fer més viable el dia a dia de les explotacions”.

Tot seguit, el conseller de Turisme, Esport i Cultura del Consell Comarcal d’Osona, Albert Prado, va posar en relleu la cooperació entre Osona i el Lluçanès, que permet sumar esforços i oferir conjuntament una àmplia xarxa de granges, allotjaments i establiments de restauració vinculats al projecte. També va remarcar la importància de les visites per reforçar el consum de proximitat: “Que la gent vingui, visiti, tasti, vegi i respecti. Només així podrem recuperar allò que fa molts anys era habitual: consumir el producte de la terra, el que tenim ben a prop”.

En nom de l’explotació amfitriona, Pep Peraire va destacar la satisfacció que representa obrir les portes de casa i donar a conèixer el dia a dia del camp, tot compartint experiències amb els visitants. També va remarcar l’èxit que any rere any suposa el programa Benvinguts a Pagès, que per a El Soler de N’Hug és una oportunitat per donar impuls a la granja i a l’explotació, alhora que permet mantenir viu el llegat de la pagesia del territori: “En el nostre cas, seguim el camí de l’àvia Pili, que com la majoria de persones d’abans sempre tenia les portes obertes a tothom”.

La cloenda va anar a càrrec de Raquel Sánchez, directora dels Serveis Territorials del DARPA a la Catalunya Central, que va subratllar la importància de mantenir les explotacions actives per garantir l’arrelament al territori i fomentar els hàbits de consum de proximitat. Va posar en relleu el valor dels productors i de totes aquelles persones que volen conèixer de prop la feina que duen a terme. Sánchez va remarcar igualment la dimensió pedagògica d’aquestes iniciatives: “La canalla ha de créixer sabent d’on provenen els aliments de qualitat, que molt sovint es produeixen ben a prop de casa”.

 

xplotacions, allotjaments i restaurants d’Osona i el Lluçanès participants al BAP 2025

Explotacions participants: El Soler de n’Hug (Prats de Lluçanès), Mas Terricabras (Oristà), Mas Rogers (Sant Bartomeu del Grau), Betara (Sant Agustí de Lluçanès), Castanya de Viladrau (Viladrau), Granja Comas (Santa Eugènia de Berga), La Caseta (Calldetenes), Banc de Llavors de Roda de Ter (Roda de Ter) i El Rebost de les Gambires (Torelló).

Allotjaments: Mas Els Munts, Can Passerells, Ca l’Estamenya, Mas La Casavella, Cal Teulats i Xalet La Coromina.

Restaurants: El Molí de la Barita, Restaurant Fussimanya SL, Xalet La Coromina, Restaurant L’Arumí, Restaurant La Solana dels Molins, Cafè del Mig i Fonda La Primitiva.