S'estrena Vic viu el mercat!, la novetat dels mercats de tardor a la ciutat

Cada quinze dies, els dimarts a la plaça Major i els dissabtes a la plaça del Carbó, la ciutadania podrà participar en tallers de cuina, tastets de producte local i demostracions en directe amb cuiners de la comarca

 

Aquest matí, l’Ajuntament de Vic ha presentat Vic viu el mercat!, el nou cicle gastronòmic que transformarà els mercats de tardor en un espai viu, amb producte de proximitat, cuina local i la participació de cuiners i cuineres de la comarca d’Osona. Els mesos de setembre, octubre i novembre, cada quinze dies, els dimarts a la plaça Major i els dissabtes a la plaça del Carbó, es podran seguir demostracions de cuina en directe, tastets de producte de proximitat i activitats amb productors locals. Com a novetat, cada dissabte hi haurà un trenet gratuït des del pàrquing de l’Esperança (pavelló Castell d’en Planes) per facilitar l’accés al centre de la ciutat, amb un recorregut continu durant tot el matí.

La regidora de Comerç i Mercats, Bet Piella, ha destacat que “el mercat és el punt neuràlgic de l’activitat comercial de Vic i també de la comarca, i cal fer-lo créixer amb qualitat, dinamisme i noves oportunitats”. En aquest sentit, Bet Piella ha afegit que “amb aquest cicle gastronòmic volem que el mercat bulli i que els ciutadans puguin gaudir de la riquesa de la nostra comarca i dels productors que hi treballen cada dia”.

La veu dels productors ha estat representada per Aina Roca (El Serradet de Barneres), que ha destacat que “els hàbits de consum canvien i hem de fer atractius els mercats, amb producte representatiu del territori i de qualitat”. Per la seva banda, el cuiner Eduard Aliberch (cuiner de Mas Monells i president d’Osona Cuina) ha remarcat que “per cuinar bé, cal tenir un bon producte, i el mercat de Vic ens el dona”. Eduard Aliberch també ha recordat que el mercat és un espai viu, de contacte directe entre cuiners, productors i ciutadania, i que la tradició d’anar a mercat connecta amb la identitat i el territori. “Els mercats ens permeten defensar els petits productors i donar a conèixer la nostra cuina de proximitat. Cuinar aquí és un orgull i una manera de fer arribar el nostre treball a tothom”, ha afegit.

 

Renovació de llicències i dades dels mercats

L’estrena d’aquest cicle coincideix amb la renovació de les llicències dels marxants del mercat de dimarts, dissabte i diumenge. La Generalitat obligava a actualitzar totes les autoritzacions, i els ajuntaments tenien dues opcions: licitar el mercat de zero o renovar les llicències existents. L’Ajuntament de Vic ha optat per renovar-les, revisant tota la documentació per garantir que els comerciants compleixin amb les condicions legals.

Segons Piella, “era imprescindible renovar les llicències per 15 anys per assegurar la continuïtat del mercat i donar seguretat als comerciants que fan les coses bé i que aposten per la qualitat”. De les 260 parades amb dret a renovació, “un 90% ja ha presentat tota la documentació en regla”, cosa que permetrà que continuïn la seva activitat 15 anys més.

Així, el mercat de dimarts comptarà amb 87 parades, el de dissabte amb 148, i, el de diumenge, amb 18. A més, s’incorporaran noves parades per cobrir baixes de paradistes, amb producte diferent per enriquir l’oferta, com ara embotits o xurros. A més, la nova ordenança de mercats adapta el mercat a les necessitats actuals, fent èmfasi en aspectes com la sostenibilitat i la promoció de l’ús de la llengua catalana.

El detall del programa i de les activitats es pot consultar a www.vic.cat.