Presentada la 17a edició del Lactium , la mostra de formatges catalans que tindrà lloc a Vic els dies 3 i 4 de maig.

L’edició d’enguany continua apostant pel Concurs de Formatges Artesans Catalans i acull la 3a edició del Concurs del Millor Pastís de Formatge Català. També es mantenen propostes consolidades com l’Aula del Formatge de Bon Preu, el Txis Bar o el Plat Lactium, i s’hi afegeixen activitats infantils i música en directe.

Els dies 3 i 4 de maig, Vic acollirà la 17a edició de Lactium, consolidant-se com la cita de referència a Catalunya per als amants del formatge artesà. La mostra se celebrarà al Parc Jaume Balmes, un dels espais emblemàtics de la ciutat, que es transformarà en l’escenari d’una proposta transversal, divulgativa i festiva al voltant del formatge. La cita de referència per als incondicionals i amants del formatge reunirà 40 formatgeries artesanes catalanes, la formatgeria convidada, i 13 Amics del Formatge amb propostes complementàries, que configuraran un espai amb 54 empreses i més de 200 formatges per tastar i comprar al tall.

Aquesta oferta es presenta renovada amb  expositors - 11 noves formatgeries i 6 nous amics del formatge-, i també serà aparador d’iniciatives formatgeres d’impacte positiu, com el Segell Llet de Cabres Catalanes o el projecte Ramats de Foc impulsat per la Fundació Pau Costa.

En paral·lel, Lactium oferirà propostes festives i divulgatives distribuïdes entre l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el Txis Arts i el Txis Bar que complementen la festa del formatge.

 Durant l’acte de presentació, Bet Piella, regidora de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic, ha explicat que “el model de fires de Vic és molt consolidat i té per objectiu generar un impacte transversal a tota la ciutat, combinant la part de fira professional, amb la dimensió cultural, d’oci i festiva”. També ha posat en valor Osona com a territori làctic, remarcant que la comarca és la primera en producció de llet a Catalunya i la segona amb més nombre d’explotacions.

Per la seva banda, Isaac Gelabert, director de Lactium, ha explicat que “Lactium és un model de fira transversal, especialitzat en el sector formatger, que es caracteritza per una selecció curosa dels expositors i un fort compromís amb la divulgació de la cultura del formatge artesà i català”. També ha ressaltat “el compromís de fomentar el consum i la demanda del formatge artesà, impulsant bones pràctiques en matèria de sostenibilitat i responsabilitat, i crear un programa d’activitats amb valor afegit amb molt relat, format pels agents que formen part de tota la cadena de valor del sector.” Pel que fa a l’àmbit firal, ha subratllat la renovació de l’oferta expositiva, amb 11 formatgeries noves participants, fet que contribueix a oferir un aparador formatger dinàmic, innovador i en constant evolució, per tal d’enriquir l’experiència dels visitants.

La 17a edició de Lactium celebrarà la 16a edició del Concurs Lactium: Formatges Artesans Catalans 2025 i revelarà el Premi Millor Formatge Artesà Català 2025 - Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, escollit d'entre totes les medalles d’or de cada categoria. També comptarà amb la 3a edició del Premi Millor Pastís de Formatge Català.