El Consorci del Lluçanès finança per segon cop un autocar per apropar el patrimoni local a l'alumnat del Lluçanès
Per segon any, el Consorci del Lluçanès ha finançat un autocar a les escoles del Lluçanès amb l’objectiu d’acostar el patrimoni del Lluçanès a l’alumnat i fomentar la identitat territorial.
Després de la bona acollida del projecte “Connectem els aprenentatges amb l’entorn del Lluçanès” iniciat el curs passat, durant aquest primer trimestre del curs 2024-25 tots, els nens i nenes de les escoles del Lluçanès han pogut visitar algun dels elements patrimonials característics del territori recollits en el document Recull d’elements patrimonials del Lluçanès adreçat als centres educatius.
L’objectiu d’aquest projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, és que els infants i els joves coneguin i valorin el territori a nivell cultural, patrimonial i natural, promovent la identitat i la cohesió territorial. El finançament del desplaçament permet als centres educatius poder organitzar les sortides per l’entorn i treballar abans i després la temàtica amb l’alumnat. Fer front a elevat cost dels autocars era una dificultat per als centres i mitjançant aquest recurs s’hi ha pogut donar resposta.
Els grups dels petits de les quatre escoles que configuren la ZER Alt Lluçanès van fer una visita al Soler de N’hug, on van poder veure tots els animals que té aquesta explotació, donar-los menjar i, fins i tot, acaronar-los. A més, al final, van poder compartir un tast de iogurt i coca.
Els mitjans van visitar el Centre d’interpretació Perot Rocaguinarda d’Olost i ho van complementar amb un joc de pistes repartits amb 4 grups pel centre del poble d’Olost que els va permetre descobrir les claus per resoldre un enigma. Tot seguit van anar a dinar al cim de Sant Adjutori.
Finalment, els més grans de la ZER van desplaçar-se fins a Lluçà, on van visitar primer el monestir romànic de Lluçà i a continuació el Castell.
L’alumnat de cicle superior de l’escola Lluçanès de Prats van tenir l’oportunitat de conèixer la història de la forja i el ferro d’Alpens. Van recórrer el municipi per conèixer el llegat dels forjadors i van poder fer una visita a l’Enric Pla, mestre forjador d’Alpens, que els va explicar i transmetre els secrets del treball del ferro i de l’ofici de forjador.
L’escola Terra Nostra d’Olost va organitzar la sortida amb l’alumnat d’educació infantil de cicle inicial al Soler de n’Hug de Prats de Lluçanès. Allà van aprendre que El Soler és una explotació familiar dedicada a l’agricultura i a la ramaderia. Conreen els camps amb farratges i cereals per alimentar la major part del seu bestiar. Van recórrer les instal·lacions i els espais on hi ha els diferents animals. Es pot llegir la crònica que van fer el mateix alumnat al blog de l’escola.
Els nens i nenes d’educació infantil i cicle inicial de l’escola FEDAC Prats van anar fins al Centre Camadoca, a Santa Maria de Merlès, on van poder recórrer l’entorn (la bassa, el bosc i la riera) i el centre (amb múltiples aquaris i instal·lacions on s’allotgen diferents tipus de peixos, amfibis, rèptils, ocells i mamífers). L’objectiu principal de la sortida, en aquest cas, és que els infants entenguin la necessitat de preservar i respectar els essers vius.
Finalment, la ZER Gavarresa es va endinsar en el procés d’elaboració del pa. Tot l’alumnat va anar a visitar el Mas Terricabras, a Oristà, on els més petits van poder gaudir dels animals i tocar-los, i van poder escoltar una petita explicació adaptada sobre el blat i el blat forment i fer-ne un tastet. Els més grans van rebre una explicació més exhausta de la varietat autòctona del blat forment, i també van fer un tastet i van visitar els animals. A la segona part del dia, van anar fins a Olost per visitar el forn de Sant Adjutori on, amb diferents nivells d’explicació adaptats a l’edat, tots i totes van poder veure la maquinària, el forn, comparar diferents farines de blat i tocar la massa de pa.
La valoració per part de les escoles, l’alumnat i les famílies és molt positiva i des del Consorci del Lluçanès es treballarà per fer possible la continuïtat del projecte el proper curs.