El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya 2024 aterra a Torelló
La tercera edició del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) farà parada a Torelló amb quatre sessions previstes pels dies 5, 19 i 26 d’octubre i 9 de novembre al cinema El Casal de la plaça Nova. També s’ha programat una activitat complementària pel dia 19 d’octubre. Totes les sessions són gratuïtes.
A la roda de premsa de presentació d’aquest dimecres hi van assistir la regidora de Benestar Social, Núria Montanyà; i la tècnica de Diversitat i Ciutadania, Meri Payan que van aprofitar per explicar a grans trets els projectes en què participa Torelló en matèria de cooperació. Des de l’any 2022, l’aportació del consistori a projectes de cooperació al desenvolupament és de 23.743 euros anuals. La Comissió de Cooperació, creada l’any 2016, és l’encarregada de decidir a què es destina aquesta partida anual, que es divideix en tres apartats: projectes (60% del total), emergències humanitàries (20%) i sensibilització (20%).
Totes les iniciatives sempre es vehiculen mitjançant el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per garantir-ne la transparència i el seguiment. Aquest any 2024, dins l’apartat d’emergències humanitàries, es finança la distribució d’articles d’emergència no alimentaris a Rafah (Gaza) i pel que fa a projectes es dona suport a dues iniciatives de les associacions Agermanament sense Fronteres i Daadéh Fouladou i a un projecte de millora de la salut visual al Senegal. Finalment, en l’apartat de sensibilització de la ciutadania hi trobem el FICAC, que farà parada a Torelló per tercer any consecutiu. Segons la regidora “és una bona oportunitat per apropar i conèixer la realitat del continent africà i capgirar mirades mitjançant els treballs cinematogràfics que s’hi presenten”.
La primera projecció tindrà lloc el dissabte 5 d’octubre amb el film ‘Contes de la ciutat accidental’ i els feminismes com a eix temàtic. A través d’aquest retrat de Nairobi es narren els reptes de moltes ciutats africanes per l’augment de població, les desigualtats i les injustícies socials. La directora gambiana-catalana d’aquest film, la Maïmouna Jallow, dinamitzarà la sessió.
Dissabte 19 d’octubre, a les 16.30 h, i de la mà de Sebastián Ruiz, coordinador del FICAC, es farà un seminari per apropar d’una manera pràctica i didàctica, les diverses realitats sociohistòriques del continent africà a través de les seves cinematografies, mostrant la creativitat africana i l’ús de l’art i la cultura com a eines de transformació social. Tot seguit, i en el marc de l’eix temàtic de les migracions, es projectarà ‘Eat Bitter’. Un treballador local del sector de la construcció i un enginyer xinès són designats per construir un banc a la capital de la República Centreafricana. Però el temps i els recursos són escassos, hi ha rumors de guerra civil, i les seves vides personals tampoc van massa bé. Una història humanista sobre dues cultures ben allunyades en un país envoltat d’incertesa.
Dissabte 26 d’octubre i amb l’eix temàtic d’emergència ambiental, es projectarà ‘Aya’, un relat iniciàtic híbrid entre la realitat i la ficció que denuncia els efectes del canvi climàtic. L’Aya viu amb la seva mare a una illa de Costa d’Ivori. Alegre i despreocupada, a l’Aya li agrada recollir cocos i dormir a la platja. No obstant això, aquest paradís està condemnat a desaparèixer sota les aigües. Mentre les onades amenacen casa seva, la protagonista ha pres una decisió: encara que la mar continuï pujant, no pensa marxa de l’illa.
Finalment, el dissabte 9 de novembre i amb l’eix temàtic de colonialismes, es projectarà ‘Diners, llibertat. Una història del franc CFA’. Un documental que reflecteix la història de l’imperialisme monetari a través de l’anàlisi de la moneda utilitzada pels països francòfons d’Àfrica. Al finalitzar el visionat es farà una sessió sobre la situació actual d’Àfrica amb en Moustapha Ady, activista panafricanista i divulgador de contingut sobre el continent africà.
Amb aquest cicle de cinema, el FICAC vol posicionar-se com una eina per reforçar la cohesió social i crear ponts d’entesa i reflexió, també com per generar sinèrgies, a través de la cultura i del cinema, amb el continent africà i també amb la seva diàspora. En el cas de Torelló, les projeccions estan coorganitzades amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, CinemÀfriques i la Comissió de Cooperació del Consell Municipal de Benestar Social i Salut Pública de l’Ajuntament de Torelló.
Més informació de les pel·lícules i edats recomanades:
Sessió del 5 d’octubre, 18 h
‘CONTES DE LA CIUTAT ACCIDENTAL’: https://ficac.cat/pel-licula/contes-de-la-ciutat-accidental/
Apta per a majors de 12 anys
Sessió del 19 d’octubre, a les 18.30 h
‘EAT BITTER’: https://ficac.cat/pel-licula/eat-bitter/
Apta per a majors de 12 anys
Sessió del 26 d’octubre, a les 18 h
‘AYA’: https://ficac.cat/pel-licula/aya/
Apta per a majors de 12 anys
Sessió del 9 de novembre, a les 18 h
‘DINERS, LLIBERTAT. UNA HISTÒRIA DEL FRANC CFA’: https://ficac.cat/pel-licula/diners-llibertat-un-historia-del-franc-cfa/
Apta per a majors de 12 anys
