El sistema de tancats virtuals d'una finca ramadera d'Osona, reconegut als Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària

Els guardons han distingit el ramader Xavier Quirante, de La Casanova de Sora, com a finalista en la categoria “Explotació agrària” per controlar els ramats amb telèfon mòbil i suprimir els filats elèctrics

La tecnologia s’ha implementat dins de l’estratègia BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona

El ramader Xavier Quirante, de l’explotació La Casanova de Sora, ha estat finalista de la categoria “Explotació agrària” dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2022, uns guardons que atorga la Generalitat de Catalunya per promoure la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari. La finca ramadera osonenca ha implementat el sistema de tancats virtuals per al control de pasturatge a distància en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural.

Aquesta iniciativa innovadora consisteix a dotar els animals d’uns collarets amb geolocalització per satèl·lit que permeten saber on són i evitar que surtin de la zona de pasturatge definida amb telèfon mòbil. Si l’animal s’apropa a les coordenades marcades al mapa virtual, el collaret s’activa i emet un so distintiu que l’avisa que no continuï avançant. Si l’animal es desentén de l’avís i segueix endavant, el so es reforça amb un petit impuls elèctric que el convida a aturar-se. La intensitat de descàrrega és inofensiva i sempre inferior a la que rebria l’animal si estigués envoltat amb fil elèctric. L’aplicació posa gran èmfasi a garantir el benestar animal. Actualment, només es pot fer servir per gestionar ramats de vaques, ovelles i cabres.

D’altra banda, el maneig del bestiar en extensiu mitjançant tancats virtuals contribueix a una gestió forestal més sostenible, ja que els animals poden arribar a racons i llocs més remots. La reducció de la massa forestal i la creació de discontinuïtat en la vegetació són fonamentals per reduir el risc d’incendi.

L’acte de lliurament dels Premis PITA 2022 es va fer el 26 d’abril a Manlleu en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària. Els guardons compten amb una dotació econòmica de 6.000 euros per a cadascun dels guanyadors i de 2.000 per a cadascun dels finalistes.