Osona és la tercera comarca catalana que millor recicla

El 2021 a Osona es van gestionar 51.872 tones de residus -un 4% més que l’any 2020- fet que representa una mitjana de 316,15 kg/habitant/any. El 68,59% de tots aquests volums de residus generats es va poder recollir de forma selectiva

L’any 2021, el percentatge de recollida selectiva a Osona va ser del 68,59%, una xifra que ens situa en el podi de les tres comarques que millor reciclen. En primera posició, hi ha la Conca de Barberà (amb un 80,43%), seguit del Berguedà (amb un 68,70%) i Osona. Aquestes són les xifres que es desprenen del balanç de les dades de recollida selectiva dels residus municipals a Catalunya de l’any 2021 que publica l’Agència de Residus de Catalunya.

Aquest any, la Conca de Barberà ha passat a ocupar la primera posició en el  rànquing per comarques, després d’haver implantat la recollida porta a porta i un sistema de contenidors tancats en els seus 22 municipis. Tot plegat ha fet que el percentatge de recollida a tota la comarca s’enfili per sobre del 80%.

np dades recollida

Al Berguedà, aquest 80% de recollida selectiva també se supera en tots els municipis que fan porta a porta. El problema és que, a la resta de municipis, encara hi ha el sistema de recollida convencional i les xifres de reciclatge són molt baixes i acaben fent disminuir el percentatge de recollida selectiva comarcal fins al 68,70%, segons les dades de l’Agència de Residus.

Des de ja fa molts anys, Osona és una de les comarques capdavanteres en la recollida selectiva dels residus municipals. El servei de recollida de residus urbans el presta en el 80% dels nostres municipis l’empresa mixta Recollida de Residus d’Osona (RRO) participada majoritàriament pel Consell Comarcal. El fet “que altres comarques s’acostin als resultats d’Osona i fins i tot ens sobrepassin és una bona notícia a nivell de Catalunya i que hi hagi competència en les primeres posicions és positiu perquè vol dir que la feina s’està fent ben feta a nivell de país”, ressalta el conseller comarcal de residus Albert Castells.

A Osona els índexs s’han mantingut respecte els últims anys. L’any 2019 l’índex de recollida selectiva fou de 65,56% i el 2020 de 66,93%. Els últims mesos el Consell Comarcal ha estat treballant per impulsar un nou contracte de serveis que permetrà mantenir i millorar els resultats en aquest àmbit a curt i mig termini. El nou projecte representa una oportunitat per canviar el model de recollida en 19 localitats. Per exemple, sis municipis (Gurb, Montesquiu, Sant Boi de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora i Vic) implantaran el sistema de recollida porta a porta, del qual ja disposen 21 municipis d’Osona. D’altres, com les Masies de Voltregà i Torelló innovaran amb l’impuls de la recollida mitjançant contenidors intel·ligents. Per la seva banda, els municipis d'Olost, Prats de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç de Torelló i Santa Eugènia de Berga que ja efectuen la recollida porta a porta des de fa anys, donaran un pas més implantant un sistema d'identificació d'usuaris. La recollida a través de les àrees d’aportació és un recurs que s’aplicarà a Sant Agustí de Lluçanès, Sobremunt i Vilanova de Sau. Per la seva banda, Manlleu també està implantant la recollida porta a porta aquest any. Per Albert Castells, “els resultats d’aquestes noves modalitats de recollida repercutiran segur en rànquings dels propers anys”.

Catalunya assoleix un 46,6% de recollida selectiva de residus municipals

A Catalunya, un 46,6% dels residus municipals del total generat l’any 2021, que va ser d’1.878.000 tones, s’han recollit de manera selectiva. Això representa un increment del 3,1% i 52.700 tones més que l’any 2020.

A Osona, el 2021 es van gestionar 51.872 tones de residus, un 4% més que l’any 2020, fet que representa una mitjana de 316,15 kg/habitant/any.

El millor residu és aquell que no es genera

Des de l’Agència de Residus de Catalunya, volen fer arribar a la ciutadania algunes conclusions i recomanacions.

  • Cal avançar en la reducció de la generació de residus.
  • Cal millorar la recollida selectiva. A la fracció resta encara trobem molts materials que no s’han captat en la recollida selectiva.
  • Cal millorar la participació dels comerços, serveis, empreses i ciutadania en la prevenció de residus i la recollida selectiva de les fraccions valoritzables.