Nou Mapa de patrimoni cultural de Tavertet

L'Ajuntament de Tavertet ha rebut el nou Mapa de Patrimoni Cultural del municipi realitzat per l'Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona.

 

L'inventari, que reuneix més de 262 elements del patrimoni cultural i natural del terme, representa una eina essencial per a la seva protecció i conservació.

Entre els elements inventariats un 62% corresponen a patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil), un 5% és moble (col·leccions, objectes i elements urbans), un 5% és patrimoni documental (fons documentals i d’imatges), un 10% immaterial (manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals) i un 18% patrimoni natural (zones d’interès natural i espècimens botànics singulars).

Cal destacar també elements com el propi nucli de Tavertet, arran de cinglera, que és una de les icones del Collsacabra. El nucli antic, situat a l’entorn de l’església de Sant Cristòfol, originària del segle XI, és format per les cases del carrer de Dalt, el carrer del Mig i el carrer de Baix, construïdes entre el segles XVI i XVIII,  al costat d’un paratge natural espectacular on sobresurten espectaculars salts d’aigua com els Salts de l’Avenc.

Tavertet és un municipi que té una bona part del territori dins l’Espai Natural Protegit del Collsacabra. S'hi documenten diversos indrets naturals i llocs d'interès paisatgístic, com el Mirador pla del Castell, la Cova del Serrat del vent, el Salt de Tirabous, el Salt del Molí Bernat i la Rocallarga.

El Mapa inclou un gran nombre de masies escampades arreu del territori municipal, entre les que destaquen la Torre de la Vall, el Vilar Sesgorgues, l’Avenc i el Noguer entre moltes d’altres més. També, s’hi inclou molts jaciments, 41 en total, ja que és un territori amb un subsol potencialment ric en ocupació humana. Entre els jaciments es troben el dolmen de Sant Corneli, les fosses de l’Avenc, el jaciment del pla del castell i la cova de les Pixarelles.

Gràcies a aquesta eina de coneixement dels elements patrimonials que es troben en el seu terme municipal, l’ajuntament de Tavertet podrà  desenvolupar un programa d’actuació global per poder facilitar la gestió i conservació d’aquest patrimoni; la difusió als ciutadans, i la presa de decisions en el planejament urbanístic, l’establiment de rutes didàctiques i turístiques, o la planificació de la senyalització, entre d’altres actuacions.

Nou web amb la informació de 197 municipis

Actualment hi ha 197 poblacions de la província on ja s’ha realitzat el Mapa del Patrimoni Cultural i n’hi ha una vintena més en diferents processos de realització. Una tasca que des de fa més de 21 anys desenvolupen els tècnics de l’OPC en col·laboració amb tècnics externs i persones de cada municipi.

Aquesta informació es pot consultar a la nova plataforma digital dels Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a patrimonicultural.diba.cat on es reuneixen més de quaranta mil elements inventariats, accessibles per diversos paràmetres de cerca i amb una presentació molt visual i amb cartografia georeferenciada.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat”, número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.