El Prat es prepara per celebrar la Carxofesta 2025, la gran festa de la carxofa i la gastronomia local

Aquests pròxims 26 i 27 d’abril, la Granja de la Ricarda acollirà la primera edició del festival dedicat a la Carxofa Prat, amb cuina en directe, activitats familiars i reconeixement al sector agrícola

Aquest cap de setmana, el Prat de Llobregat es converteix en l’epicentre gastronòmic del Baix Llobregat amb la celebració de la Carxofesta 2025, una iniciativa impulsada pel Gremi de Restauradors del Prat, integrat a El Prat Empresarial, i l’Ajuntament del Prat, amb el suport de la Cooperativa Agrícola del Prat i la Generalitat de Catalunya. El festival, que tindrà lloc a la Granja de la Ricarda els dies 26 i 27 d’abril, té com a objectiu posar en valor la Carxofa Prat, producte emblema del Parc Agrari del Llobregat, i fomentar la sostenibilitat i la cultura gastronòmica de proximitat.

La Carxofesta és molt més que una cita gastronòmica. És una aposta decidida per enfortir l’economia circular i la col·laboració entre el sector primari i la restauració local, amb el patrocini d’Estrella Damm, i la col·laboració de Mail Boxes Airport, SOARTPRAT, La Fundació Rubricatus, BALTASAR meidadores de seguros, i Cookingrup Prat. A través de degustacions, activitats lúdiques i tallers, l’esdeveniment busca apropar la ciutadania als valors del territori i a la feina dels agricultors pratencs.

Un programa amb cuina oberta i activitats per a tota la família
El programa d’aquesta edició inclou cuina oberta amb propostes elaborades pels restaurants del gremi, com fideus amb carxofa, entrepans gurmet, croquetes de temporada o canelons amb beixamel trufada. També s’hi podrà participar en el concurs familiar “Cuinem i Coneixem la Carxofa”, així com en la cursa de cambrers “Correm per la Carxofa i la Pagesia”, que tindrà lloc diumenge al matí.

Un dels moments centrals serà la taula rodona sobre els reptes del sector agrícola, on pagesos, cuiners i comerciants debatran sobre l’impacte del canvi climàtic i la innovació en el cultiu de la carxofa. En aquest marc, el Gremi de Restauradors farà entrega del Reconeixement Daurat a tres pagesos històrics del Prat, en agraïment a la seva trajectòria i compromís amb el territori.

La festa també inclourà un taller de cuina sostenible contra el malbaratament alimentari, a càrrec de la Fundació Rubricatus, i actuacions musicals en directe durant tot el cap de setmana. Compromesos amb la sostenibilitat, l’organització anima els assistents a portar el seu got reutilitzable o adquirir el Got Solidari del Gremi, amb beneficis destinats a entitats locals vinculades a l’alimentació.

Sobre el Gremi de Restauradors del Prat de Llobregat
Amb aquesta nova edició de la Carxofesta, el Gremi de Restauradors reafirma el seu compromís amb la defensa del producte de proximitat, el suport al sector primari i la promoció d’un model alimentari més responsable i arrelat al territori.

Actualment, el Gremi de Restauradors del Prat de Llobregat está integrat dins de l’associació El Prat Empresarial i está format pels establiments 9Cèntric Restaurant, 2 de Vins, Marisqueria Capitán Gárfio, El Bar del Sagnier Fundació Rubricatus, Restaurant Delta Prat del Pàdel El Prat, Restaurant La Carpa Natural Food, Restaurant Casa Guijarro, Lola’s Brunch, Mesón El Cortijo, K-Chopo, Cafè l’Artesà, Mesón Galicia, La Santa Sandwich Club, Bar La Capsa, La Garlanda, Rustic & Dolmar Restaurant, El Flaco, Restaurant La Rambla, La Jijonenca, Pastisseria Montserratina, Hotel Ciutat del Prat, El Regust i Jamonsito