XXXII Jornades Citrícoles - Alcanar
Avui dijous 18 de setembre han començat a Alcanar les XXXII Jornades Citrícoles, que enguany se celebren sota el lema “Els reptes de la citricultura: sanitat vegetal, gastronomia i prevenció del malbaratament”.
Les jornades, que es duen a terme al Teatre Auditori d’Alcanar, es fan durant el matí d’avui i de demà, 18 i 19 de setembre i compten amb la participació d’experts, tècnics i institucions del sector citrícola.
Durant la jornada d’avui ha tingut lloc la presentació del HUB Sanitat Vegetal, un projecte conjunt de l’IRTA i el DARPA i que té com a objectiu coordinar i impulsar la recerca i el desenvolupament de noves estratègies per a la sanitat vegetal a Catalunya. El programa també inclou ponències sobre reptes i perspectives de futur en els cítrics, tractament de plagues, producció ecològica o gestió dels envasos dels productes fitosanitaris, entre altres coses.
Avui dijous, a l’hora de dinar, hi haurà un showcooking gastronòmic amb cítrics, a càrrec del xef Aitor López, del restaurant Citrus del Tancat d’Alcanar, que mostrarà noves formes creatives d’aprofitar els cítrics a la cuina.
Demà divendres 19, la jornada se centrarà en la gastronomia i la prevenció del malbaratament en cítrics. S’hi presentarà el projecte “Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025”, es parlarà de varietats de cítrics, de la reducció de les pèrdues alimentàries al camp i es mostraran opcions d’aprofitament en cítrics. El punt final serà un altre showcooking de cuina amb cítrics, a càrrec dels xefs Albert Guzmán, del restaurant Guzman de la Ràpita i Vicent Guimerà, de L’Àntic Molí d’Ulldecona.
Les jornades estan organitzades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcanar, l’IRTA, el HUB de Sanitat Vegetal, l’IVIA, la Denominació d’Origen Protegida cítrics de València i SIGFITO.