La Diputació reconeix 50 empreses per la tasca de recuperació de varietats locals al Gastronomic Forum Barcelona

  • La fira tindrà lloc del 3 al 5 de novembre al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona i acollirà un acte per posar en valor la feina dels productors que treballen per preservar les llavors en risc de desaparició.
  • El certamen inclou els Premis Innoforum, als quals opten tres productes de les comarques de Barcelona: La Hansifarra d’El Soler de N’Hug, fusió entre la botifarra catalana i el frankfurt que ret homenatge a l’entrenador del Barça Hansi Klick, els nous peus de porc farcits de Ca L’Estevet i El Fresc, el cava d’Artium per degustar amb gel.
  • Dins de l’espai de Catalunya,  una trentena d’empreses del sector agroalimentari, membres de la Xarxa Productes de la Terra, mostraran les seves propostes.

 

La Diputació de Barcelona participa en el Gastronomic Forum Barcelona 2025,  que té lloc entre el 3 i el 5 de novembre al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona. Enguany, la corporació retrà homenatge a 50 empreses productores que treballen en la recuperació de varietats locals en risc de desaparició. A més, un total de 29 empreses de la Xarxa Productes de la Terra, que impulsa la corporació, mostraran la seva oferta als visitants i al públic professional dins de l’espai Catalunya, que concentra l’oferta del territori. Tres d’aquestes propostes presentaran candidatura als premis Innoforum, que reconeix l’originalitat i la innovació. Són la Hansifarra d’El Soler de N’Hug, uns novedosos peus de porc farcits de Ca L’Estevet i El Fresc, el cava d’Artium concebut per degustar amb gel.

Recuperació de varietats locals

Dilluns 3, de 15 a 17 hores, el diputat de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona, Juan Antonio Pérez, i la diputada de Comerç i Consum, Olga Serra, lliuraran els diplomes de reconeixement a mig centenar d’empreses per la tasca de recuperació de varietats locals i la preservació de llavors antigues.

L’acte, presentat per la periodista Empar Moliner, s’iniciarà amb la ponència “Desenterrant de l’oblit, llavors antigues”, a càrrec de Jordi Puig, doctor en Ciències Ambientals i coordinador de la consultora L’Espigall. Seguidament, tindrà lloc la taula rodona ‘Varietats locals: experiències, reptes i futur’, que comptarà amb la participació de Xènia Torras, del Banc de Llavors Esporus; Josep Maria Claret, del Celler Coll Baix del Bages; Josep Brunes, de Can Tabaquet del Vallès Oriental, i Marc Talavera, impulsor del col·lectiu Eixarcolant.

Premis Innoforum 2025

Aquest any, tres productors de la Xarxa Productes de la Terra optaran als premis Innoforum. Amb 7 categories en joc, els guardons són un reconeixement a la innovació dins de la indústria del foodservice i l’artesania alimentària a la gastronomia, així com una forma de contribuir a un món més sostenible. La Hansifarra de Soler de N’Hug compta amb la col·laboració de la xef Maria Nicolau. El cava d’Artic és una combinació sorprenent que aprofita el gel per suavitzar el gas i intensificar el gust. La tercera candidatura, els peus de porc de Ca L’Estevet, ofereix artesania i un producte llest per servir, sense ossos.

Un gran aparador

D’altres 21 productors de la Xarxa Productes de la Terra mostraran les seves innovacions i idees a l’espai El Rebost de Catalunya, l’àrea de degustació i activitats que concentrarà l’oferta catalana. Entre les novetats d’aquest gran aparador hi haurà els bunyols de pop de Coc & Delicatessen, que també portarà les croquetes de trompetes de la mort i moniato i el xurro de moniato, guanyador als premis Innoforum 2023. La croqueta de carxofa amb pernil ibèric i sèsam serà el principal reclam de Marmitus, que també portarà tot el seu ventall de croquetes.

Cuick Bases de Cuina Natural, que debuta aquest any a la fira sota el paraigua de la Xarxa, portarà com a novetat el seu sofregit de verdures per a guisats de carn, mentre que Fruits Secs Torra té com a producte estrella la farina d’ametlla, premi 2024 Taste Award. 

Kibus es presentarà al Forum amb una novetat, la cervesa Hibisc Ale, mentre que Mas Terricabras portarà el nou blat forment escairat en conserva. Per últim, la botiga de Cal Toni mostrarà el bull negre farcit, i Quality Blends inclou una línia de tés nova QLT, 100% orgànics.

Entre altres activitats que s’oferiran als visitants destaca un tast d’embotits (dilluns 4 a les 11h) i un de dolços (dilluns 4 a les 17:15h), un maridatge de formatges i cerveses (dimarts 5 a les 18:30h) o un tast de carn de proximitat (dimecres 6 a les 14h).